Најновије

КРЕЋЕ КРВАВИ ЏИХАД ПРОТИВ СРБА? Демировић мотивисао Санџаклије за свети рат против Срба

Адем Демировић који живи у Бечу, а иначе је из Тутина, терориста на којег је амерички ФБИ упозоравао, према наводима београдских медија, пре десетак дана је био у Србији, тачније у Новом Пазару, где је вехабије подстицао да крену у џихад, или како они кажу свети рат, против Србије.
Србија на мети исламиста (Фото: ЈуТјуб)

Србија на мети исламиста (Фото: ЈуТјуб)

– Још увек није познато којим путевима је ушао у Србију, али се пре десетак дана састао с људима из радикалног месџида “Фуркан” у Новом Пазару како би их убедио да започну свети рат у Србији. Овакве терористичке претње схватамо веома озбиљно – поручили су из српских обавештајних служби. Америчка обавештајна служба ФБИ је још 2011. године упозорила на Адена Демировића, и означила га као терористичку претњу за Балкан, као и једног од оних који вуку конце у исламској заједници у Босни и Херцеговини. Предводник је месџида, заједнице која обавља верске обреде на једном месту “Тевхид”, а која припада фракцији нусретоваца, тренутно најутицајнијој радикалној исламској заједници у западној Европи. Професор Факултета за безбедност Зоран Драгишић сматра да нема сумње да је Србија овим изложена опасности од тероризма. – Претња је очигледна, и то је неоспорно, важно је да та свест постоји и код државних органа који прате дешавања на терористичкој сцени и раде многе оперативне ствари. Чињеница је да има исламиста у Србији, али су они добро праћени и покривени. Демировић је ухапшен 2014. године у Бечу због регрутовања младих особа за џихад у Србији, а био је и уско повезан с групом која је заслужна за регрутовање Сабине Селимовић (15) и Семкре Кешиновић (16), које су побегле од куће како би се бориле за Исламску државу. – Из Србије је 30 људи кренуло да се бори за Исламску државу, али их је много више отишло преко Аустрије и Немачке, а многи су и погинули. Овде има простора за регрутацију и то не можемо да спречимо. Хитно треба зауставити ширење радикалне исламске идеологије међу младима – поручио је Драгишић. Иначе, оно што је најинтересантније је да је Адем Демировић био близак с Абидом Подбићанином, који је важио за најопаснијег терористу у Србији. Абид је вероучитељ из Новог Пазара, а Исламској држави и ратишу у Сирији се придружио, али су његови следбеници 2014. године ухапшени и оптужени због обучавања и слања вехабија у рат и припремање терористичких акција на Балкану.
Прочитајте још:КАКО ДАЉЕ КАД ТИ УЗМУ СВЕ: За мене ‘Олуја’ није оно што се тамо десило, већ оно што је дошло послеСАНУ се укључује у борбу против шиптарске отимачинеКустурица: Типовао сам на Милошевића
Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА