Најновије

ДА ЛИ СУКОБ СТВАРНО ПОСТОЈИ: Николић срушио закон - Вучић се повлачи и одустаје

БЕОГРАД - Одсуство председника Србије, Томислава Николића, у Сремској Рачи на обележавању 20  година од прогона Срба у акцији "Олуја", у јавности је покренуло сумњу да су односи председника са премијером Србије значајно нарушени.
Николић и Вучић - на почетку заједничке владавине (Фото: ЈуТјуб)

Николић и Вучић - на почетку заједничке владавине (Фото: ЈуТјуб)

Агресивније изјаве Николића у односу на помирљиви тон премијера Вучића о улози Хрватске у Олуји и данашњој ситуацији у региону су још један ствар која би могла "делити" овај политички тандем, али по свему судећи, сукоб је распламсан и на пољу закона о продаји државних непокретности који је Николић одбио да потпише. Закон о посебним условима продаје одређених непокретности у својини Србије противуставан је, оценио је Томислав Николић, председник државе, и вратио га Скупштини Србије на поновно изјашњавање. Реакција Александра Вучића, премијера Србије, неочекивана је, јер уместо да посланици "дораде" закон, Вучић је у потпуности одустао од истог. Премиjер Србије, Александар Вучић, на конференциjи за медиjе је рекао да ће Влада Србиjе из процедуре повући Закон о продаjи државних непокретности, због дописа председника републике и због, како jе навео, злонамерних тумачења мотива за доношење таквог закона. Спорни закон скупштина је усвојила прошлог петка, а председник Николић вратио га је на поновно одлучивање четири дана касније, у уторак у 14.40. Ово је први закон који је Николић за три године, откако је постао председник, вратио парламенту, пише лист Политика. Спорним законом је предвиђено да право на куповину непокретности (станови, куће, пословни простори, гараже) имају корисници и закупци који су уговоре потписали пре 1. јануара ове године. Расправа о закону била је обележена жестоким полемикама, опозиција је тврдила да је „закон писан за тајкуне, који ће доћи до станова и вила на Дедињу и Врачару по багателним ценама”, а власт одговарала да то није тачно, наводи Политика у свом тексту "Председник Србије послао посланике на поправни".
Прочитајте још:Кустурица: Не може Шешељ у град!УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО: Ево како је хрватска војска убијала Србе док су бежали од Олује!
Потез Александра Вучића и одлука да се закон повуче из процедуре, више личи на гест према Николићу, него реалан корак у односу на одлуку председника о једном закону, те отвара питање да ли између Вучића и Николића заиста постоји сукоб који поприма веће размере. Политичко размимоилажење је очигледно и на другим пољима, јер Николић још увек важи за политичара који држи "тврђу националистичку струју", док је Вучић профилисан као политичар који се потпуно променио. Недавно је Вучић поменуо и да разматра Николићеву "платформу за Косово", која је била помпезно најављена, али је у јавности то питање утишано. Овај потез Томислава Николића је још једна од ствари на коју Вучић није реаговао са посебним одушевљењем и еланом. Извор: Правда  

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА