Најновије

Будите на време спремни за летњи одмор - у сопственом дворишту!

Доласком топлијих дана све више размишљамо о лету, и далеким дестинацијама за одмор. Али, шта бисте рекли на могућност да цело лето проведете на одмору који неће коштати читаво богатство? 

Ево и како то да изведете…

Шта ћемо радити током лета..?

Ово питање у себи садржи жеље и очекивања нестрпљиво сакупљане преко целе године. Увек се надамо најлепшим дешавањима и романтичним успоменама, управо у том периоду од десетак дана, негде крај мора и једрењака.

Све је то дивно и потребно, али не заборавимо да постоје и друге могућности. 
Како вам звучи одмор у властитом врту, неограниченог трајања?

Како припремити двориште за летњу сезону?

За одмор у врту вам не треба много тога. Уз мало улагања, веште руке и прегршт идеја, ваша породица ће уживати у летњој оази све док временски услови то дозвољавају.

У наставку чланка доносимо нека решења која можете једноставно применити, без обзира на величину и облик дворишта:

  • Одредите главне тачке вашег летњег врта. То могу бити: базен, летњиковац, занимљива цветна леја, трамболина, терен за мини-голф… У питању су места око којих ћете груписати остале садржаје и дешавања. Пошто је реч о летњој сезони, предлажемо да то буде базен. Уколико га већ немате, поставите или уградите базен према својим могућностима, али и потреби на основу броја укућана. Рачунајте да ће тај број увек бити увећан за дечије и ваше пријатеље, што даје драж и утисак правог одмора. Око базена поставите лежаљке и сунцобране, или неки други вид хладовине. Планирајте и место за роштиљ код организовања журки крај базена.
     
  • Поставите трамболину. Ова сјајна справа пружиће сате и сате забаве и рекреације како деци, тако и одраслима. Трудите се да је заклоните од директног сунца и правилно поставите. На трамболини деца могу да играју различите игре, за шта је доступна и додатна опрема, испробавају акробације или једноставно се забављају скачући. Одрасли је могу користити као једну од опција за тренинг. Поред трамболине, деца млађег узраста ће се свакако обрадовати и тобогану и љуљашци, који ће време проведено у дворишту учинити још узбудљивијим.   


     
  • Код уређења дворишта за летњи период, размислите о садњи разноликог цвећа, биљака и дрвећа које ће додати боју и текстуру вашем дворишту. Јарки цветови, као што су лале, руже и сунцокрети, могу створити живописну атмосферу у врту. Поред тога, биљке које привлаче лептире и пчеле, попут лаванде, невена и различитих врста босиљка, не само да доприносе естетици, већ и подржавају локални екосистем.
     
  • Када је реч о активностима у дворишту, поред трамболине, базена и роштиља, можете организовати различите тематске догађаје попут пикника, филмских вечери на отвореном или мини турнира у спортским дисциплинама. Дружење са породицом и пријатељима током летњих месеци може учинити двориште омиљеним местом окупљања. Мислите о постављању довољно удобних столица и баштенских гарнитура, као и места за хладно освежење.
     
  • Не заборавите на осветљење. Постављање светиљки, лампиона или декоративних свећа може створити чаробну атмосферу у врту током вечерњих сати. Осветљење наглашава лепоту биљака и декоративних елемената, а истовремено пружа функционалност и сигурност за ноћне активности.
     
  • Укључивање музике у дворишна дешавања може додатно побољшати угођај, и подстаћи позитивно расположење. Постављање спољашњих звучника, или коришћење преносивих уређаја за репродукцију музике, може пружити звучни амбијент који ће допунити дружење и атмосферу.
     
  • Што се тиче одржавања врта, редовно заливање биљака, кошење траве и хигијена базена, су кључни елементи за чување дворишта у лепом и функционалном стању током лета. Такође, уклањање инсеката, редовно чишћење роштиља и одржавање трамболине су такође важни аспекти.

Сада сте спремни да дочекате лето у свом врту пуном разноврсних активности, и уживате у природи, сунчевим зрацима и дружењу са породицом и пријатељима. Без обзира да ли сте се одлучили за трамболину, базен, роштиљ и све остало уз то, или само желите да се опустите у тишини и лепоти природе, важно је да ваше двориште буде уређен и функционалан простор, у коме ћете се осећати удобно и пријатно, и желети да проведете сваки слободан тренутак.

Извор: Правда
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА