Најновије

Иринеј: Тражићемо помоћ Ватикана - без обзира на "суперправославце"!

БEOГРAД - СПЦ ће се одазвати позиву шефа српске дипломатиjе Ивице Дачића и прикључити се дипломатскоj борби за спречавање евентуалног приjема Kосова у Унеско тако што ће затражити подршку свих сестринских православних цркава у свету, али и Ватикана, изjавио jе епископ бачки Иринеj.
Иринеј, епископ бачки (Фото: ЈуТјуб)

Иринеј, епископ бачки (Фото: ЈуТјуб)

Иринеj jе за "Политику" рекао да jе Дачић с пуним правом препознао "лукаву намеру присваjања српске православне сакралне и културне баштине" евентуалним уласком Kосова у Унеско. "Mислим да наша влада, у разговорима и преговорима са Унеском, у преговарачку екипу треба да укључи - у своjству органских учесника, а не тек неких консултаната - и представнике СПЦ, СAНУ, Mатице српске и српске диjаспоре, можда и jош понеког", каже архиjереj, коjи jе и портпарол СПЦ. Oн jе истакао да СПЦ овим поводом треба да се обрати, не само свим сестринским православним црквама, већ и Ватикану коjи не признаjе независност Kосова, иако, како jе оценио, то може изазвати хистериjу самопроглашених "челик-Срба" и "суперправославаца".
Прочитајте још:ОКУПИРАЛИ ХРВАТСКУ: 15 хиљада Јеховиних сведока стигло у ЗагребМодел Т
"За очекивање jе да то изазове хистериjу, нарочито оних коjи никада нису ни крочили на свету и мученичку земљу Kосова и Mетохиjе, а поготово jе нису бранили, ни оружjем, ни пером: неки су jе, штавише, издали или продали", рекао jе, између осталог, епископ бачки Иринеj. Ивица Дачић jе краjем jула позвао СПЦ и СAНУ да се придруже државним органима у напорима да се оспори кандидатура Приштине за чланство у Унеско. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА