Најновије

СРПСКА ЛИГА: Не потписујте петицију против студената из Црне Горе

НОВИ САД - Српска лига позвала је грађане Србије да не потписују петицију за укидање повластица студентима из Црне Горе на универзитетима у Србији. Из Српске лиге поручују да је дужност Србије као матице да се бори за бољи статус Срба у региону, а не да им затвара врата универзитета.
Слоган Српске лиге - Време је за акцију! (Фото: Српска лига)

Слоган Српске лиге - Време је за акцију! (Фото: Српска лига)

Огромну медијску пажњу, како медија у Србији тако и у региону, привукла је петиција из 2011. године којом се тражи укидање повластица студентима из Црне Горе на универзитетима у Србији. Кроз медије ова петиција, актуелизована после четири године, говори о темама које јесу проблем за једну државу у којој образовни систем личи на болесника на апаратима, кажу у Српској лиги. У поменутој петицији се апострофирају следеће ствари: "Не живимо више у заједничкој држави, тако да не могу имати једнака права, већ могу студирати само као страни држављани и плаћати све трошкове студија и становања у студентским домовима по цени која је предвиђена за исте; Постоје бројне злоупотребе, као сто су лажне пријаве боравишта и двојна држављанства, и то је свима познато. Треба сматрати домаћим студентима једино оне чији родитељи плаћају порез на територији Србије и завршили су средњу школу у Србији или су похађали наставу на српском језику (као сто је случај са Републиком Српском); Црногорски студенти који су похађали наставу на црногорском језику, пре студија у Србији, морају полагати тест знања српског језика као службеног уз обавезно претходно похађање курса;  Једно је да се Србија понаша као матица према Србима који не живе у Србији, а друго је да се заједничка средства расипају на оне који се добровољно изјашњавају, не само као страни држављани, већ и као припадници друге националности". Из Српске лиге поручују да та политичка организација нема манир да бежи од проблема, и да исте гура под тепих, али да по овом питању постоје бројне нелогичности, на које је потребно скренути пажњу аутору петиције и целокупној јавности. -  Србија и Црна Гора немају споразум о двојним држављанствима иако се из Београда у више наврата инсистирао на томе. Однос власти Црне Горе према Србима је поражавајућ и дискриминишући, што се може видети по заступљености Срба у државној администрацији, у којој наших сународника има само седам посто. Српски језик, иако доминантан са преко 50 посто говорника, сврстан је у категорију другога реда, а положај стваралаца на српском језику је такође веома лош.  Не смемо окретати главу и ћутати о лошем положају наших сународника у Црној Гори. Напротив, инсистирамо да треба рећи како званична Подгорица води политику дискриминације са циљем асимилације Срба. Позивамо грађане Србије да поменуту петицију не потипишу,  јер сматрамо да је дужност Србије као матице да се бори за бољи статус Срба у региону а не да им затвара врата  универзитета - поручују из Српске лиге. Српска лига недавно је представила своју политичку платформу у којој је позвала на саборност патриотских снага о чему више можете прочитати ОВДЕ. Српска лига има три одборника у Скупштини града Новог Сада о чему више можете сазнати ОВДЕ.
Прочитајте још:„САМООПРЕДЕЉЕЊЕ“ ПРЕТИ НЕМИРИМА: „Ако се оснује Заједница српских општина, недостајаће само рат“НЕКО ЛАЖЕ: Селими тврди да Косову није одбијен захтев за пријем у Унеско
Извор: Правда    

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА