Најновије

АФЕРА МИСТРАЛ: Француска јавност у неверици, власти прикривале стварни губитак

ПАРИЗ - Нови детаљи и закулисне радње неуспеле француске продаје бродова Москви, између осталог, показују и то да је одустајање од купопродајног уговора Француску коштало две, а не једну милијарду евра.
Ко је боље одиграо? (Илустрација: Правда)

Ко је боље одиграо? (Илустрација: Правда)

Летњи политички ветрови подигли су неуспешну француску продају мистрала Русима на ниво државне афере. Сатирични недељник "Оковани патак", познат по бројним открићима закулисних радњи, изашао је у новом броју с податком да ће одустајање Париза од купопродајног уговора за испоруку два војна брода Москви, коштати Француску чак две милијарде евра, двоструко више од суме коју су почетком овог месеца навели председник Оланд и министар одбране Жан Ив Ледријан. На 896 милиона евра, колико Француска треба да врати Русији, према њиховој рачуници, треба додати још 100 милиона на име трошкиова које су Руси имали за обуку 400 чланова посаде, радове на пристаништу и адаптацију 32 хеликоптера КА52. То, међутим, није све. Конструктору треба надокандити мањак зараде од 350 милиона, а рачун предвиђа и 200 милиона због адаптације за потребе евентуалног новог купца. Коначно, трошкови чувања брода износе пет милиона евра месечно, а још се не јавља ни нови купац. Носаче хеликоптера, које су Руси наручили 2011. године, не жели ни домаћа, француска морнарица.

Џекпот за Русе

Лист истиче да су Руси направили прави "џекпот", јер су њихови инжењери већ добили техничку документацију на 150.000 страница на основу које сада могу да направе свој брод. А Москва је и, због промена курса домаће валуте, дала 40 милијарди, а добила 65 милијарди рубаља.
Прочитајте још:
Извор: novosti.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА