Најновије

Хрватској посланици смета минут ћутања жртвама Олује!

Посланица Хрватске у Европском парламенту Ружа Томашић упутила је писмо председнику Европске фудбалске уније Мишелу Платинију у којем је изразила незадовољство што је УЕФА Партизану одобрила минут тишине због обележавања две деценије од прогона Срба из Хрватске у војној акцији "Олуја".
Писала Платинију (Фото: Јутјуб)

Писала Платинију (Фото: Јутјуб)

Томашић која је и председница Хрватске конзервативне странке, у писму је навела да се таквим потезом Уефа огрешила о политику кровне фудбалске организације, ФИФА, и правоснажне пресуде међународних судова, пренела је Хина. "Као заступница у Европском парламенту најоштрије осуђујем овакву политизацију спорта. Такође, сматрам да је моја дужност да реагујем и на неуједначене критеријуме које примењује Ваша континентална организација у односу на кровну светску организацију ФИФА", навела је Томашић у писму. Она је подсетила да је 19. новембра 2013. године на утакмици баража за пласман на Светско првенство у Бразилу између Хрватске и Исланда на стадиону Максимир транспарент садржаја "Запамтите Вуковар" морао да буде уклоњен, а хрватски репрезентативац Јосип Шимунић драстично кажњен са десет утакмица суспензије "због скандирања политичких порука након завршетка исте те утакмице". "Иако Вам је, верујем, минут тишине на утакмици Партизан - Стеауа представљен као хумани чин одавања пијетета људској патњи, реч је еклатантном примеру коришћења спорта у политичке и пропагандне сврхе", навела је она. "Наиме, сви међународни судови који су пресуђивали о војној операцији 'Олуја' утврдили су да није било организованог протеривања српских цивила у склопу или након операције, већ да се радило о организованој евакуацији коју је замислило и спровело вођство тзв. Републике Српске Крајине", истакла је Томашић. Томашић је од Платинија затражила да спроведе "унутрашњу истрагу" због тог случаја. "Ако одлучите да за тим нема потребе и тиме подржите политизацију и двоструке критеријуме у европском фудбалу, бићу присиљена да покренем ово питање у Европском парламенту", пише у писму Томашић упућеном председнику УЕФА. Утакмица трећег кола квалификација за Лигу шампиона између Партизана и Стеауе, која је одиграна 5. августа у Београду, почела је минутом тишине. Црно-бели су то затражили од Уефе, а та организација је одобрила.
Прочитајте још:Није лоше, Партизан добио ривала!Ибањез неизвестан за меч са Радником из СурдулицеЗвезда се одриче златног „Орлића“?
Извор: Блиц  

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА