Најновије

СЛЕПА УЛИЦА СРБИЈА: Мигранти одавде неће моћи ни на север ни на југ!

БЕОГРАД - Затварање границе са Мађарском и немогућност реадмисије са Македонијом повећаће број избеглица који ће тражити азил у Србији.
Мигранти у возу (Фото: ЈуТјуб)

Мигранти у возу (Фото: ЈуТјуб)

То ће условити потребу за изградњом кампова за азиланте широм Србије, преноси дневни лист Данас, позивајући се на "дипломатске кругове". Према овим сазнањима, УНХЦР ће Македонију ускоро прогласити небезбедном државом, па неће моћи да се са њом спроводи споразум о реадмисији. Такође, према овим тврдњама, Србија ће ипак морати да изгради веће центре за прихват избеглица, с обзиром на тренд раста и старосну структуру њиховог прилива, као и чињеницу да следе јесењи и зимски месеци у којима ће ти људи морати да се сместе на затвореном, у иоле прихватљивом месту за боравак. То не би требало да изненађује представнике Владе Србије, односно јавно мњење, с обзиром на то да је реч о логичној последици актуелног стања, кажу дипломате. "Бројеви кажу да је сваког дана број избеглица који улазе у Србију све већи, а преглед актуелног стања говори и да међу њима има све више деце и жена. Јасно је да Србија тренутно нема капацитета да смести све те људе у прихватилишта. То сада није толико алармантно јер је топло, али следи хладнији период и уколико се ту ситуација не предупреди, прети својеврсна хуманитарна катастрофа", напомињу неименовани саговорници дневног листа Данас. Они напомињу да ће разлог за отварање кампова за азиланте бити, пре свега, затварање границе са Мађарском. "Такође, разлог за изградњу центара биће и немогућност за реадмисију Македонији, с обзиром на то да се очекује да УНХЦР ту државу прогласи небезбедном", истичу. Према њиховим речима, последица наведених околности, попут затварања границе са Мађарском и немогућност реадмисије Македонији, биће повећање броја избеглица који ће тражити азил у Србији. "Дакле, дугорочније ће морати да се размишља о затвореним центрима, ако се број азиланата повећа. Мигранти ће пре или касније бити принуђени да дуже остају у Србији", закључују дипломатски извори.

ЕУ: Са проблемом се суочавамо на цивилизован начин

Европски комесар за миграције Димитрис Аврамопулос изјавио је данас да се свет суочава са "најгором избегличком кризом" од Другог светског рата као и да Европа мора да учествује у њеном решавању на цивилизован начин. "Оно што морамо да урадимо, и што Европска комисија чини, јесте да организујемо наш систем за суочавање са тим проблемом на пристојан, цивилизован и европски начин'', саопштио је Аврамопулос на конференцији за штампу, преносе агенције.

Јоксимовић: Србија одлучује колико може да помогне

Јадранка Јоксимовић, министарка за евроинтеграције, демантовала је за РТС да је стигао захтев да се у Србији формира центар за мигранте који би, како се спекулисало, прихватио 400.000 миграната. Министарка је претходно изјавила да је из ЕУ накнадно тражено од Србије да у оквиру акционог плана за поглавље 24 направи оперативни план за мигранте. "Србија одлучује колико и на који начин може да помогне у решавању тог проблема", казала је Јоксимовићева за РТС. Она је навела да по том питању ЕУ није упућивала захтеве, нити условљавала. Додала је да се проблем са мигрантима треба решавати на другачији начин и да ће се улагати у појачање надзора граница.

Туча у возу

Мигранти са Блиског истока сукобили су се у петак на железничкој станици у Ђевђелији током укрцавање у воз на линији Ђевђелија - Табановце, који иде од Македоније до српске границе, пренели су електронски медији. Након кашњења воза који је требало да крене још у 10 часова бујица миграната, више од хиљаду њих, борила се за место у возу и том приликом је лакше повређено неколико људи. Вожња од Ђевђелије на грчко-македонској граници до Табановаца кошта 10 евра по особи.

Стефановић: Без инцидената

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да је од 1. јануара ове године кроз Србију прошло 90.000 миграната, као и да је полиција у потпуности у могућности да контролише безбедност и сигурност наше територије. Стефановић је на конференцији за новинаре у петак рекао да дневно у Србију уђе до 2.000 људи, а највећи број њих одмах напушта нашу земљу. "Што се тиче оних који су на територији Србије, према њима се добро поступа и сви су задовољни понашањем Србије. Нисмо имали ниједан инцидент између домаће популације и миграната", рекао је Стефановић.
Прочитајте још:
Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА