Најновије

Вирус Западног Нила у Србији: Ако имате ове симптоме одмах се јавите лекару!

Случај Боривоја Дакића (56) из Беле Цркве, који је од грознице Западног Нила јуче преминуо на Клиници за инфективне и тропске болести у Београду узнемирио је грађане Србије с разлогом - овај вирус карактеришу симптоми које би свако од нас олако приписао прехлади.
Илустрација (фото: pixabay)

Илустрација (фото: pixabay)

Осим што већина заражених вирусом Западног Нила, који на људе преносе комарци који су претходно ујели заражену птицу, има здравствене сметње којима нико од нас не придаје велики значај, 90 одсто особа инфицираних овим вирусом нема никакве знаке болести. Код осталих заражених особа, симптоми подсећају на грип: телесна температура се нагло повећава, присутна су главобоља и умор, као и бол у грлу, леђима, мишићима и зглобовима. Ова болест понекад изазива и благи пролазни осип и увећање лимфних чворова, а после ових тегоба најчешће наступа оздрављење. Уколико се код вас јаве први знаци енцефалитиса као што су повишена температура, слабост мишића и/или конфузија, потребно је да одмах затражите лекарску помоћ. Симптоми ове варијанте грознице су и главобоља, укочен врат, ступор (тупост), дезоријентисаност, кома, треме, конвулзије (наизменично грчење и опуштање телесних мишића, услед ког се тело пацијента тресе), слабост мишића и парализа. Како у врло озбиљним случајевима ова грозница може да изазове стално оштећење живаца, па и да буде смртоносна, понекад након прележане инфекције долази до губитка памћења, тешкоћа приликом ходања, мишићне слабости и депресије. За лечење грознице Запданог Нила не постоји специфична терапија. Код тежих случајева и особа за које се сумња да су заражене овим вирусом лечење се спроводи на одељењима интензивне неге, уз обилну примену инфузија течности и хране, регулисање дисања (према потреби и респиратором) и стабилизацију функција кардиоваскуларног система. Да би се спречиле компликација и секундарне инфекције (упала плућа, мокраћних канала…) у лечењу се примењује и одговарајућа симптоматска терапија антибиотицима, кардиотоницима, антиедематозним лековима, антиепилептицима и другим лековима. За сада не постоји одговарајућа вакцина за заштиту људи од вируса Западног Нила. Стопа смртности је већа код старијих особа, нарочито код особа изнад 75 година живота.
Прочитајте још:Рецепт стар 5.000 година: Користите га на сваких 5 година и заборавите на болести!Зачинима против болести: Љута папричица продужава живот
Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА