Најновије

Армије Украјине и Новоросије завршиле концентрацију трупа и наоружања

Украјинска армија обновила је бомбардовање Доњецка. Почела је пола сата након што су се са својих „осматрачница” повукли чланови посматрачке мисије ОЕБС.
На улицама Доњецка (Фото: Новороссиа.Су)

На улицама Доњецка (Фото: Новороссиа.Су)

На осталим „фронтовима” тренутно је затишје које многи у Донбасу сматрају – затишјем пред буру. Међутим, војни аналитичари верују да се ради о једној од две могућности. Прва: топови су привремено замукли зато што су иза јавне сцене у току покушаји да се реанимира преговарачки процес у Минску; у том случају би преговори били обновљени, а пуцало би се спорадично и без правих окршаја. Као што се пуцало цело пролеће. Друга: обе стране су потпуно завршиле концентрацију војске и наоружања уз „линије додира” и спремне су за нову фазу рата, а Кијев – који ће сигурно први почети – лови повољан моменат и, вероватно, спрема „инцидент” (провокацију) који би му помогао да тврди да је напад започео Донбас и да на њега пребаци кривицу за ново крвопролиће. Процењује се да Украјина и Новоросија – после свих припрема последњих дана – имају у приправности снаге које су приближно равне по снази и ватреној моћи. Другим речима: да ће исход новог рата – ако до њега заиста дође – зависити од борбеног духа и вештине командовања. У прве две фазе ратовања, Украјинци су били инфериорни и у једном и у другом. Међутим, амерички и британски инструктори су последњих месеци чинили све да грогираног украјинског „боксера” и врате у ринг и нечему науче. Једно је извесно: дође ли до новог судара – он ће бити жешћи од прва два. Ипак, симетрије у односу снага нема. Кијевски режим држи у борбеној приправности 65.000 војника и официра (68-70 батаљона) повезаних у 26 батаљонских група. У наоружању им је, поред осталог, 400 тенкова, безмало 2400 других оклопних возила, 132 „Града” и преко 800 топова и минобацача. Претпоставља се да су борбе последњих дана биле у функцији „уигравања” садејства тих група јер се украјински Генералштаб за такву организацију определио након пораза код Дебаљцева. Украјински војни и државни врх највеће наде полаже у батаљоне 24-те посебне и 92-ге мотострељачке бригаде чији су војници и официри пролазили обуку и на полигону Јаворово на западу Украјине и у америчким и британским центрима за обуку на Косову и Метохији (где су изигравали припаднике Кфора). Ова друга је недавно добила 18 вишецевних ракетних бацача „Град” и артиљеријских самохотки, шест тенкова, 10 оклопних транспортера и шест хаубица. Украјинци и амерички инструктори такође хвале и 80-ту падобранску бригаду која је у своје време успела да се пробије до Мариупоља. Само, и она има своју „флеку”: део њених војника је код Краматорска прешао на страну Доњецке Републике. Армије Доњецке и Луганске Републике су малобројније и имају нешто мање „цеви”, али боље артиљерце и ракеташе, а и бране своју земљу и имају доказано бољу командну структуру.
Прочитајте још:НЕ ДОНОСИМО ОДЛУКЕ „ДАНАС ЗА СУТРА“: Неће бити преиспитивања учешћа у вежбама са РусијомОВО СВИ ЧЕКАЈУ: Владимир Путин ће се обратити целом свету
Извор: fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА