Најновије

ХАОС У МАКЕДОНИЈИ: Шаљу војску на мигранте - уведено ванредно стање!

СКОПЉЕ - Влада Македоније прогласила је ванредну ситуацију на јужном и северном делу границе због повећаног таласа миграната, што отвара могућност ангажовања македонске војске, саопштио је данас портпарол МУП-а Иво Котевски.
Груевски - први човек Македоније (Фото: Сајт владе Македоније)

Груевски - први човек Македоније (Фото: Сајт владе Македоније)

Котевски је на конференцији за новинаре рекао да међуинституционално координационо тело свакодневно прати стање са илегалним мигрантима који намеравају да уђу на територију Македоније из суседне Грчке и у складу с тим праве анализе ради спремности да одговори на сваки могући начин. Котевски је објаснио да је због повећаног притиска на јужну границу и све већи интензитет транзита преко тзв. балканског миграционог коридора било процењено да је потребна додатна повећана и ефикаснија контрола граничног појаса где су регистровани масовни илегални проласци са грчке стране. "Очекујемо да ће ангажовање војске дати резултате у два правца. Прво, да се повећа безбедност и спокој локалног становништва и друго, да се обезбеди свеобухватнији приступ у третману лица која су изразила намеру да затраже азил у Републици Македонији у складу са капацитетима и препорукама конвенција чији је потписник и Република Македонија а које се трудимо да доследно поштујемо", рекао је Котевски. Он је нагласио да ће за поступање према одлуци владе бити формиран главни штаб при Центру за управљање кризним ситуацијама који треба да припреми акциони план и да реализује предвиђене активности. Иначе, више од 4.000 миграната блокирало је међународну пругу Солун-Скопље, док су на грчкој територији већ заглављена два теретна и један путнички воз, пренели су македонски медији. У извештајима се терена се наводи да у безграничном простору најмање 3.000 избеглица чека да уђе у Македонију, а очекује се и повећање тог броја. ТВ Плусинфо тврди да су гранични прелази између Македоније и Грчке затворени за избеглице, те да су дуж граничног прелаза распоређени специјалци како би контролисали ситуацију. Припадници полиције, како се наводи, спречавају веће групе миграната да пешице крену ка Ђевђелији. Пристижу и припадници грчке пограничне полиције која македонске полицијске структуре обавештава о стању са њихове стране границе. Из минута у минут мигранти освајају по метар простора како би ушли у земљу.
Прочитајте још:Дачић сутра у Уједињеним НацијамаНЕОУСТАШТВО САВРЕМЕНЕ ХРВАТСКЕ: Забрану ћирилице установио први Павелић
Велики је број младих, старости од 20 до 30 година који, како су пријавили желе да оду у ЕУ. Амбасадорка Србије у Македонији Душанка Дивјак-Томић изјавила је поводом појачаних мера безбедности на македонско-грчкој граници због мигрантске кризе да амбасада Србије нема информације да је ико од српских држављана који кроз Македонију иду у Грчку или се враћају из те земље на граници имао проблема. "Немамо информације да је било ко имао проблема. Чак и на граничним прелазима, мигранти су неприметни, они се превозе аутобусима и другим средствима до Ђевђелије, до воза. Имамо чак неке колеге које су ових дана биле на одмору и нико није приметио никакве проблеме," рекла је амбасадорка у телефонској изјави Тањугу. Она се оградила да још нема најсвежије информације о новонасталој ситуацији али је изразила уверење да би се наши грађани сигурно јавили амбасди да имају проблема. "Мислим да је пут проходан, јер ни до сада није било проблема," навела је она. Извор: Танјуг / Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА