Најновије

Ево шта су рекли амбасадори Савета безбедности о Косову

ЊУЈОРК - Чланице Савета безбедности УН на седници посвећеној Косову поздравиле су наставак дијалога Београда и Приштине и формирање Специјалног суда за ОВК.
СБ УН (Фото: un.org)

СБ УН (Фото: un.org)

Амбасадор Кине је током дебате истакао да Пекинг поштује територијални интегритет Србије и да сматра да се проблеми могу најбоље решити дијалогом у оквиру резолуције 1244. Кина, како је навео, цени напоре српске владе у решавању косовског питања и поздравља наставак дијалога Београда и Приштине. Представник Русије је рекао да је ситуација на Косову далеко од стабилне и да говор Хашима Тачија само потврђује да на Косову постоје још велики изазови. Ситуација на целом Западном Балкану остаје узбуркана, рекао је он и додао да "отварање старих рана" не доприноси помирењу. Указавши да је одлука косовских власти о формирању Специјалног суда донета под снажним међународним притиском после више месеци, руски амбасадор је запитао: "Шта нам то говори о Косову?", и одговорио да је јасно да нису створени механизми за спречавање саботирања. Он је изразио забринутост због регрутовања косовских грађана за Исламску државу, као и због настојања Приштине да формира војску. Русија подржава рад Унмика и истиче значај статусне неутралности Косова, рекао је он и додао да нико нема права да игнорише или мења Резолуцију 1244. Представник Сједињених Америцких Држава је подржао чланство Косова у Интерполу и Унеску и позвао друге чланице да учине исто. Он је рекао да Косово треба да постане чланица Интерпола у светлу борбе против тероризма и организованог криминала, а да САД подржавају чланство Косова у Унеску наводећи да Приштина има одговорност за очување културних споменика на својој територији. Амерички амбасадор је истакао да националистичка реторика која се чула на седници, од представника Србије и Косова, мора да се оконча. Он је подржао формирање специјалног суда и истакао да је одлука о томе само први корак због чега влада мора брзо да реагује. Када је реч о дијалогу Београда и Приштине, он је рекао да САД охрабрују обе стране да пронађу компромис у преосталим питањима Бриселског споразума. И Британски амбасадор је поздравио одлуку косовске скупштине о формирању специјалног суда и истакао да је то само први корак. Амбасадори Велике Британије и Француске поздравили су одлуку косовске скупштине о формирању суда и подржали наставак дијалога Београда и Приштине. Француски амбасадор је рекао да је Србија направила значајан напредак у приближавању ЕУ и изразио наду да ће прва преговарачка поглавља са ЕУ бити отворена ове године. За Шпанију, Унмик има кључну улогу на Косову, истакао је амбасадор те земље који је оценио да је ситуација на КиМ стабилна, али крхка. Представници Анголе, Чилеа и Венецуеле су нагласили да је резолуција 1244 још увек правна основа за проналажење решења косовског питања и пружили подршку Унмику. Према речима амбасадора Малезије, Унмик има кључну улогу у промовисању безбедности и поштовању људских права на Косову. Сви амбасадори су похвалили четвогородишње напоре одлазећег шефа Унмика Фарида Зарифа.

Дачић и Тачи

Министар спољних послова Ивица Дачић поручио је у Њујорку да за Србију нису прихватљиви захтеви Приштине да се укључи у рад Унеска и Интерпола. Према његовим речима, косовски министар спољних послова Хашим Тачи је, образлажући захтев да КиМ уђе у Унеско заправо признао етничко чишћење рекавши да то не одобрава само православна заједница која чини четири одсто становништва на КИМ. Хашим Тачи је након тога навео да је покушај Србије да блокира чланство Косова у Унеску и Интерполу супротан Бриселском споразуму. "Чуо сам оштре речи Дачића. Разумем да је он у предизборној кампањи, али дијалог Београда и Приштине се наставља. Следеће недеље срешћемо се у Бриселу и надам се да ћемо договорити важне договоре - о телекомуникацијама, енергетици, ЗСО", рекао је Тачи у Њујорку. Осврћући се на излагање шефа српске дипломатије Тачи је рекао да су Албанци увек били већина на Косову и да Дачић мора да схвати да се српска администрација, војска и полиција никад неће вратити. "Ваш сан је завршен једном за свагда. Ако покренете рат, изгубићете", рекао је он.
Прочитајте још:
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА