Најновије

Срби са Космета продају пиштоље због пореза

БЕОГРАД - Прогнани Срби с Косова и Метохије, који имају боравиште у Србији а пребавалиште у јужној српској покрајини, биће принуђени да продају пиштоље јер немају да плате порез од 3.400 динара који им је држава увела од ове године.
Пиштољ (Фото: pixabay)

Пиштољ (Фото: pixabay)

Тако би у слободној продаји на домаћем тржишту ускоро могао да се нађе арсенал од најмање 75.000 комада ватреног оружја, колико се процењује да поседују мушкарци с Косова. "Пиштољ сам купио због безбедности, знамо шта се све дешавало претходних деценија на Косову и Метохији. Имовину на Космету нисам продао, али сам морао да побегнем. Једва састављам крај с крајем и сада морам да плаћам порез. Боље да продам пиштољ", испричао је један од прогнаних Срба. Сличне исповести имало је још Срба који су се јуче јавили нашем листу. Држава, односно Пореска управа, на основу евиденције МУП о дозволама за оружје, ставила их је у незгодну позицију тако што је, како они тврде, прекршила Закон о порезима на употребу, држање и ношење добара. Пропис каже да се порез на оружје плаћа према месту пребивалишта, а не боравишта, а скоро 90 одсто Срба или сви који доле нису продали имовину имају пребивалиште на Космету, а боравиште у ужој Србији и Војводини. Душан Симић, председник Удружења Срба с КиМ, каже  да плаћање пореза има смисла јер су Срби са Космета држављани Србије. Али, додаје, овај потез државе мора се посматрати из социјалног и моралног угла. "Материјално стање тих Срба је лоше, већина неће моћи да плати ову глобу", сматра он.
Прочитајте још:Ево шта мигрантима из Сирије највише смета у СрбијиЛЕСКОВАЧКИ ВОДОВОД УНАЈМИО БАТИНАШЕ: Застрашују старице и секу им цеви за воду!
Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА