Најновије

Курц: Без европске перспективе БиХ и Косово окренуће се радикалном исламу

Аустријски министар спољних послова Себастијан Курц изјавио је да се земљама западног Балкана не сме ускратити перспектива јер постоји опасност да се неке од њих, као што је БиХ и Косово, окрену од Европе и снажно подрже радикалне исламистичке групације, да би се усред Европе успоставиле испоставе тих групација.
Себастијан Курц (Фото: ЈуТЈуб)

Себастијан Курц (Фото: ЈуТЈуб)

"То је непосредна безбедносна претња за нас као суседа. Због тога је потребна не само европска перспектива, већ јасно деловање против тога", рекао је Курц, истичући и да је неопходна сарадња са земљама региона у борби против Исламске државе и радикализације. Говорећи о избеглицама са Блиског истока, Курц је поновио да није био изненађен одлуком Мађарске да подигне ограду јер у ЕУ не постоји јединствени приступ проблему. "Зато су државе натеране да самостално предузимају мере", рекао је Курц за агенцију АПА. Према његовим речима, проблем ЕУ у приступу мигрантској кризи је тај што нису све државе погођене таласом азиланата, и због тога постоји недовољна свест за тај велики изазов. "Неопходно је успоставити свест да је ова криза екстремни изазов, који ниједна земља сама не може решити, и која угрожава много онога што се познаје и цени у Европи. Европа без граница унутар шенгенског простора дефинитивно постоји само на основу добрих спољних граница, а ако те спољне границе не буду добро обезбеђиване онда је и та идеја у опасности", поручио је Курц. Он је упозорио да је хитно потребно добро обезбедити спољне границе у Грчкој, те појачати борбу против кријумчара људи на западнобалканској рути, а да је апсурдно да на европском континенту избеглице масовно из једне земље ЕУ беже у државу која није чланица.
Прочитајте још:Вучић: Све зависи од Ангеле МеркелУСПЕХ У БРИСЕЛУ: Срби добили Заједницу општина, Тачи тражи југ СрбијеВучић: Варница може запалити регион
Извор: Срна

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА