Најновије

Просветари незадовољни јер им није испуњено обећање

Председник Синдиката образовања Србије Бранислав Павловић изјавио је данас да постоји незадовољство међу просветним радницима јер им није исплаћена једнократна помоћ, која је договорена као један од услова за излазак из вишемесечног штрајка. На конференцији за новинаре, Павловић је подсетио да су синдикати пре изласка из штрајка потписали споразум са министром просвете Срђаном Вербићем и министарком за државну и локалну самоуправу Кори Удовички на основу кога ће сви запослени добити једнократну помоћ у току ове године.
Министар Вербић у расправи са просветарима (Фото: ЈуТјуб принтскрин)

Министар Вербић у расправи са просветарима (Фото: ЈуТјуб принтскрин)

"Тражимо да се о томе воде разговори и да се каже када ће то бити исплаћено", навео је он и додао да би запосленима та једнократна помоћ више значила од повећања плата од четири до пет одсто. Павловић је казао да је раније нуђено да та помоћ износи око 7.500 динара, али да то синдикати нису прихватили. "Тражили смо да једнократна помоћ буде исплаћена пре одласка на одмор. Међутим, премијер је рекао да је боље да то буде пре почетка школске године. После тога је на то заборавио", рекао је Павловић, додајући да се "сада само прича о повећању плата и пензија". "Прво је речено да ће о томе да се одлучи 1. септембра, сада се то помера на октобар. Очигледно је да се чека на усвајање новог буџета и да повећања плате неће бити пре децембраске плате која се исплаћује у јануару", казао је Павловић. Он је навео да је просечна плата у образовању 40.638 динара. Павловић је казао да је на јуче одржаном консултативном састанку представника репрезентативних синдиката у просвети договорено да се до 15. септембра одржи нови састанак и донесе одлука о евентуалном штрајку у октобру. Он је навео да у просвети влада хаос, јер нису утврђене листе наставног и ненаставног особља које ће остати без посла или којима ће недостајати часови до пуне норме. Павловић је навео да постоји око 15.000 запослених на одређено време и да неки директори одбијају да доставе спискове слободних радних места како би тим запосленима био продужен радни однос. Он је указао и да је велика недоумица наступила доношењем Закона о одређивању максималног броја запослених у јавном сектору, који ступа на снагу 12. октобра.
Прочитајте још:Полиција забранила протест против азиланата, десничари спремили одговорВучић: Све зависи од Ангеле Меркел
Извор: Бета

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА