Најновије

СЛОБОДНА ЕВРОПА: Ограђена зидовима и жицом

Након пада Берлинског зида 1989. године чинило се да су ограде, зидови и баријере у Европи постале ствар прошлости. Читав континент радовао се окретању новог листа и почетку ере солидарности и толеранције у којој неће бити подела. Данашња Европа је далеко од оне коју су сви замишљали након пада "гвоздене завесе".
Европска Унија (Фото: Pixabay)

Европска Унија (Фото: Pixabay)

У овом тренутку дуж границе Мађарске и Србије у току је изградња 174 километра дугачке ограде која би требало да спречи мигранте да улазе у ту земљу. Иронија је да је управо Мађарска била та која је 1989. године срушила ограду на граници са Аустријом како би показала солидарност у рушењу поменуте "гвоздене завесе". Ипак, Мађари су све само не једини који својим поступцима газе по основним принципима и постулатима солидарности и толеранције које заступа ЕУ. Мађарска полиција хапси избеглице на граници са Србијом Раније ове године, Бугаска је објавила план о изградњи ограде која ће се простирати дужином од 160 километара дуж границе са Турском, кроз коју долази велики број миграната. Бугарски зид није толико далеко од грчког који је подигнут 2012. године са истом сврхом. Грци су своју 10 километара дугу "баријеру" од миграната подигли како би спречили улазак избеглица које су у великом броју долазиле из Турске. Такође, поставили су брану на реци Еврос, преко које су мигранти такође долазили бродовима. Ипак, гледајући данашњу слику, то им није много помогло. Британска влада потрошила је 10 милиона долара како ојачала и повећала ограду у француском градићу Калеу, која се налази око Евротунела, железничке везе између њихове земље и Француске. Чак је и Паскал Аер, шеф полиције у Калеу, задужен за решавање кризе са мигрантима рекао да је изградња ограда "гурање проблема под тепих", те да се с тиме проблем пребацује на холандске луке и Белгију. Толико о солидарности и толеранцији. Чак су северноафричке шпанске енклаве Сеута и Мелиља, које се налазе у Мароку, још 2005. године подигле зидове које би спречиле прелазак миграната како на њихову, тако и на територију Европе.
Прочитајте још:ДРАМАТИЧНО: Украјинци спремају нешто велико, потписан декрет о војно-техничкој сарадњи са тајним савезницима!ОДЛИКОВАНИ РУСКИ ОБАВЕШТАЈАЦ: У свету почиње нова „Велика игра“!
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА