Најновије

НИЈЕ ИМ БИЛО ДОСТА: Сад би и хареме по Русији!

Закон у Руској Федерацији под браком подразумева заједницу једног мушкарца и једне жене. Али, једна свадба у Грозном, 17-годишње Луизе Гојлабијеве и руководиоца рејонског одељења полиције, 48-годишњег Нажуда Гучигова, за кога није било јасно да ли је разведен, подгрејала је полемику о многоженству. Једни говоре да треба озаконити многоженство у муслиманским републикама на Кавказу, други су категорични да закон мора бити исти за све.
Чеченка у народној ношњи (фото: Јутјуб)

Чеченка у народној ношњи (фото: Јутјуб)

Експерти подсећају да је оно постојало у царској Русији, као и за време СССР-а, законодавци наглашавају да је руски председник Путин више пута поновио да је закон јасан да је брак заједница једног мушкарца и једне жене. Ипак, Магомед Даудова, шеф администрације председника Чеченије, каже да би било добро да се легализује многоженство у Русији, под условом да мушкарац може да храни и другу жену. Руководилац Одељења за односе цркве и друштва Московске патријаршије Всеволод Чаплин упозорава да није случајно почела дискусија о многоженству. Православље сматра да је брак заједница мушкарца и жене и истиче да дискусију о многоженству распирују они који су за једнополне бракове. Копредседник Словенског правног центра Анатолиј Пчелинцев, уједно и главни уредник часописа "Религија и право", објашњава да на Кавказу и неким регионима око Волге муслимани имају и по неколико жена: - Код њих се у складу са традицијом то сматра нормалним и њихове жене се томе не противе - објашњава Пчелицев. Демографи кажу да у Русији има више жена него мушкараца, који и тако брже умиру. Због тога правник Пчелинцев сматра да тамо где постоји традиција многоженства, њу треба поштовати, па се закон о браку треба променити. Председник Исламског комитета, политиколог Гејдар Џемајл сматра да је расправа о многоженству бесмислена, јер се шеријетски закон не сукобљава са руским законом. - Ако човек има једну жену са којом је склопио брак код матичара, а живи и са другом невенчано, онда он не крши никакав закон - објашњава Гејдар Џемајл. Он је уверен да руске власти неће уводити посебне законе за територије где живе углавном муслимани. Тим пре што они живе не само на Кавказу, него и у Москви и Санкт Петербургу. Парламентарка Олга Алимова, члан Комитета за питања породице и деце руске Думе, каже да не постоји нови пројект закона о браку. Председница Савеза жена Русије Јекатерина Лахова подсећа да је до 1996. за многоженство могло да се добије неколико година затвора. На другој страни, председница Комитета за питања породице руске Думе Јелена Мизулина сматра да не треба уводити казне за многоженство. Према најновијим сазнањима Руског центра за истраживање јавног мњења, 87 одсто грађана сматра да је многоженство недопустиво. Бракове са много жена у муслиманским заједницама одобрава 33 одсто испитаника, а 58 одсто сматра то недопустивим. Највећи противници таквих бракова су млади.
Прочитајте још:НЕ ПРЕЗАЈУ НИ ОД ЧЕГА: Американци разматрали нуклеарни напад на Авганистан!(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) Мислите да је ИСИЛ најгори? Ово су им непријатељи и овако кажњавају заробљене припаднике ИСИЛа!
Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА