Најновије

ДОГОВОР СА ММФ: Плате и пензије биће повећане од 1. јануара

БЕОГРАД - Пензије и плате у јавном сектору у Србији биће повећане од 1. јануара 2016. године за најмање два одсто, најизвеснији је исход јучерашњих преговора премијера Александра Вучића са делегацијом Међународног монетарног фонда.
ММФ (Фото: temadaily.bg)

ММФ (Фото: temadaily.bg)

Извор Курира из Владе Србије открива да је ММФ у начелу пристао на корекцију плата и пензија, али у мањем обиму од процента за који су оне смањене од 1. новембра прошле године.

Убеђивање

- Премијер Вучић је доказивао ММФ да су резултати у спровођењу стенд-бај аранжмана из предострожности, који је Србији одобрен 23. фебруара, добри те да их повећање плата у јавном сектору и свих пензија неће нарушити. ММФ је признао да су резултати реформи добри и сва је прилика да ће одобрити повећање плата и пензија од почетка следеће године - каже саговорник Курира. Овај термин поклапа се са ранијим најавима министра финансија Душана Вујовића да ће повећање примања бити потврђено на следећој ревизији аранжмана у октобру, након чега би уследиле измене прописа ради реализације повишица. Вучић је после састанка с представницима Фонда истакао да они нису одушевљени повећањем примања, али да их је умирио тиме што је рекао да не желимо на било који начин да угрозимо програм. - Сматрамо да имамо широк простор и мислим да смо у праву када о томе говоримо - нагласио је премијер, који је раније изјавио да ће пензије бити повећане за један или два одсто. Вучић наводи и да је ММФ задовољан напретком Србије и да ће објавити добре резултате у погледу макроекономске стабилности и фискалне консолидације, али да без обзира на њихове добре оцене, остаје још велики број реформских захвата које ће Влада предузети. Као болну тачку премијер наводи питање проблематичних кредита, то јест више од три милијарде евра изложености према банкама, а које попут „леша из ормана“ искаче из лоше прошлости. Изазов у наредном периоду је реструктурирање 13 великих предузећа, док решења за сада постоје за РТБ „Бор“, „Ресавицу“ и „Каблове“ у Јагодини, у којима ради 21.000 људи. Проблем је, додаје, и процес рационализације јавне управе.

Одзив за отпремнине

- За отпремнину се јавио већи број људи него што тражимо. Имамо проблем у структури људи који то траже. Нећемо да сви ти који хоће да оду заиста и оду, а хоћемо да иду неки који то не желе - истакао је Вучић на Бледу. ММФ данас ће представити резултате друге ревизије аранжмана од 1,2 милијарде евра.

ММФ мења прогнозе

ММФ ће прогнозу раста БДП Србије ревидирати са минус 0,5 одсто, колико је био на почетку аранжмана из предострожности, на плус 0,5 одсто до краја године, а како је раније проценио министар финансија Душан Вујовић.

Мере и резултати

Од 1. новембра део пензија смањен за 5,8 и шест одсто, а плате за 10 одсто Пензије мање од 25.000 динара нису смањиване, а биће повећане 19,4 одсто запослених у јавном сектору није имало умањење зарада БДП Србије реално порастао један одсто за годину дана Индустријска производња порасла за 13 одсто за годину дана Спољнотрговински дефицит смањен за 2,7 одсто у претходних 12 месеци.
Прочитајте још:Код мадам Жељке пронађени бројеви телефона српских политичараДА ЛИ ЈЕ МОГУЋЕ: Србија улази у процес признавања Косова 18. децембра
Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА