Најновије

„Американци се озбиљно припремају за рат“

Генерал Леонид Ивашов је позвао да се састану највећи умови војно-стратешке сфере како би се предухитрила војна дејства… У Европи су почеле вежбе ваздушно-десантн<wbr></wbr>их снага НАТО-а. По размаху оне превазилазе исте такве мере које су вршене после завршетка хладног рата. Вежбе се држе у време украјинског конфликта и наглог заоштравања односа Москве и Запада. Тешко да то може да се назове случајност.

Леонид Ивашов (Фото: рувесна.цом)

Леонид Ивашов (Фото: рувесна.цом)

Председник међународног Центра за геополитичку анализу, генерал-пуковник Леонид Ивашов је у интервјуу порталу КМ.RU оценио те поступке Северноатлантске алијансе.

Сједињене Државе, а посебно њихова финансијска олигархија, не знају шта да раде са процесом који је започет на иницијативу Русије – изјавио је експерт. – Говорим о почетку стварања новог света (развој ШОС-а, БРИКС-а и Евроазијског савеза). Видимо да су у ШОС ступиле и Индија и Пакистан. Елита САД-а је почетком ’90-х изјављивала да Евроазија представља награду за победника у хладном рату, и да Вашингтон неће дозволити да се створи нова држава која би била у стању да изазива америчке интересе. Тога је било чак и у званичним документима“.

„Али Американци сада све то губе и схватају да уколико тај процес започне, економија САД ће бити разнета у комадиће, а то значи да нешто мора да се предузме. И, ево, у овој години они грозничаво доносе Стратегију за националну безбедност и Националну војну стратегију. У њима Американци убеђено изјављују да неће постојати никакав свет са више полова а да ће они, полазећи од својих интереса, где год затреба користити своје војне снаге, ма где то било на земљиној кугли. При том су као свог главног противника означили Русију. У Стратегији за националну безбедност Русија се тринаест пута помиње у негативном контексту. И управо се сада реализују те две америчке успаничене стратегије“, сматра војни аналитичар.

„Што се тиче најновијих војних вежби, у њима учествује пет хиљада људи, као и структуре за војно-стратешко планирање НАТО-а. А то је само једна од више крупних вежби које су одржане уз руске границе. Већ су биле грузинско-америч<wbr></wbr>ке војно-поморске вежбе, вежбе на Балтику, стратешке вежбе војно-ваздушних снага НАТО-а на северозападној граници Русије и тако даље. То треба схватити врло озбиљно, тим пре што су за најближу будућност планиране вежбе НАТО-а и Украјине“, упозорава Ивашов.

„Американци се озбиљно припремају за рат и терају Европљане да се и они нашу у том процесу. Том проблему Русија мора да прилази комплексно“, убеђен је Леонид Ивашов. „Неопходни су политичко-диплом<wbr></wbr>атски напори, јер и ми имамо партнере. Истина, ’90-их година прошлог века и почетком 2000. године ми смо све наше савезнике испустили. На пример, нисмо кренули на чвршће односе са Кинезима, мада су они били спремни на заједничко супротстављање америчком систему ПРО. Али наша је политика маневрисала, и било је одлучено да се спријатељимо са Американцима. И Иран је могао да нам буде озбиљан савезник, да нисмо слушали Вашингтон. И у Латинској Америци је могла да се сакупи лепа групица. Али, у то време приоритет наше спољне политике су представљали интереси нашег олигархата“.

„Могли смо да делујемо чвршће и у оквиру Савета Русија – НАТО. Није требало да оставимо ни Европу, посебно не Немачку и Француску. Јер су пред крај 90-их они још увек били ближе нама него Американцима – ја сам сведок и учесник. А ми смо све то испустили да се не бисмо посвађали са Америком“, пожалио је експерт. „Сада морамо да размишљамо шта да се ради са војном надмоћи НАТО-а. У директном контакту ми губимо, нуклеарни штит неће прорадити, јер великог атомског рата не може да буде. А што се тиче осталог – ми смо се четврт века разоружавали и били пример мирољубивости. А сада морамо да окупимо најјачу памет наше војно-стратешке сфере и да пронађемо варијанте како да се предухитре војни сукоби.“

Прочитајте још:

Порошенко:Мирно у Добасу, коначно се поштује Мински споразум

АМЕРИ БЕСНИ: Русија штити небо изнад Кине – зацементиран савез против НАТО алијансе!

Извор: Фонд стратешке културе

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА