Најновије

МИСТЕРИЈА НОВЧАНИЦЕ ОД СТО ДИНАРА: Да ли сте знали шта значи ова формула?

Свако од нас често у џепу носи једног "Теслу", или познату плаву новчаницу од 100 динара. Међутим, на њој се налази једна формула на коју мало људи обраћа пажњу. Шта значи та формула? 
100 динара (фото: Викимедиа)

100 динара (фото: Викимедиа)

Испод деноминације "100" налази се формула за израчунавање јединице магнетне индукције, то јест јачине магнетног поља: Т = Wb/м². Слово Т (Тесла) означава јединицу за магнетну индукцију, Wb (Вебер) је флукс магнетног поља, док је м² наравно метар квадратни. Тесла , Т , је јединица за јачину магнетног поља и дата је у част научника Николе Тесле. Критичари сматрају да није добро што се мерна јединица електромагнетне индукције названа по Николи Тесли дефинише преко недовољно познатог немацког физицара Вебера. По њима, тиме се оспоравају вишегодисња настојања наших елелектротехничара да се Тесла не везује за Вебера, него да буде основна, а не изведена, јединица електромагнетне индукције. Са развојем науке јавила се потреба да се уведу мерне величине за квантитативно означавање природних појава. Током разних периода различити научници су користили различите јединице за означавање исте величине , што је довело до практичних проблема при размени информација и међусобном претварању разних мерних јединица . Све то је допринело потреби да се уведе јединствени систем мерних јединица и еталона по којима ће се управљати . СИ систем јединица (Sistem international de unites), који данас користимо, усвојен је 1960. године на 11. Генералној Конференцији за Тегове и Мере, која је окупила 34 државе потписнице Метарске Конвенције.
Прочитајте још:Ево шта се мисли када се каже: Мешај мала! (ВИДЕО)ТОП 20 СТВАРИ ПО КОЈИМА СЕ ПРЕПОЗНАЈУ СРБИ: Како ствари стоје код вас?
Извор: srbijadanas.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА