Најновије

Зукорлић гради највећу џамију у Европи

Када буде завршен исламски центар „Капија Пештера“ у Дугој Пољани, удаљеној 30 километара од Новог Пазара, тај крај ће имати џамију са највећим минаретима у Европи - високим 99 метара.
Муфтија Зукорлић (Фото: Медија центар)

Муфтија Зукорлић (Фото: Медија центар)

„Капија Пештера“ удаљена је 30 километара од Новог Пазара, а камен темељац за изградњу тог центра положио је још у октобру 2013. године муфтија Муамер Зукорлић. Осим највеће џамије у Европи, у склопу комплекса ће бити изграђен и дечји вртић, школа Курана, бошњачки културни центар и ресторан капацитета 500 места. Према пројекту, џамија ће имати 15 купола (пречник главне биће 12 метара), шест минарета, четири висине 45 метара и два од 99 метара, да подсећају на „99 лепих имена Алаха“. Након застоја у изградњи, пре неколико недеља положени су темељи за изградњу два минарета од 99 метара. Само за бетонирање темеља утрошена су 64 кубика бетона, а шипови су постављени 20 метара под земљом. Када ће „Капија Пештера“ бити завршена још увек није познато, мада се према неким незваничним информацијама процењује да ће све бити готово до краја 2018. године, али да динамика радова пре свега зависи од финансија. Наиме, изградњу углавном финансирају Бошњаци који живе и раде у иностранству. Највећи донатор је Ферхан Сејдовић, који је рођен у близини Дуге Пољане, а који у Немачкој има грађевинску фирму и хотел. Није познато ни колико ће коштати изградња највеће џамије у Европи, а примера ради, само током једне донаторске вечери у Франкфурту 2013. године за те потребе бошњачка дијаспора је донирала преко 630.000 евра.
Прочитајте још:НОВА РУТА МИГРАНАТА: Србија – БиХ – Хрватска – Словенија(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) КУДА ИДЕ ОВА ЗЕМЉА? Брутално претукле девојчицу у близини Хемијске школе!
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА