Најновије

ПОБУНА У ВАТИКАНУ: Кардинали дижу буну против папе Франциска!

ЗАГРЕБ – Поглавар Римокатоличке цркве папа Фрања је својим ставовима о истополним заједницама, избеглицама, климатским променама, побачају и другим, за цркву контроверзним темама, зарадио бројне симпатизере у неочекиваним круговима светске јавности.
Ватикан (Фото: Pixabay)

Ватикан (Фото: Pixabay)

Истовремено, међутим, унутар самог Ватикана стекао и опасне непријатеље. Конзервативни црквени званичници, наиме, све се гласније буне против папе, којем осим изјава које сматрају претерано либералнима, како пише Вашингтон пост, замерају и покушаје да уведе ред у скандалима и корупцијским аферама окаљану Ватиканску банку, која је и даље предмет истраге због оптужби за прање новца. Загребачки портал Индекс преноси да је управо афера око Ватиканске банке сјајан пример отпора с којим се папа Фрањо суочава у ватиканским кулоарима. Непосредно након што је 2013, уз папин благослов, на чело банке постављен Батиста Марио Салваторе Рика, у талијанским медијима појавиле су се оптужбе у којима га оптужују да је хомосексуалац. Рика је због скандала понудио и оставку, коју папа Фрањо није прихватио. Сматра се да су оптужбе подметнуте управо из конзервативних кругова који се противе папиним реформама. На мети се ове године нашао и аустралски кардинал Џорџ Пел, којег је папа Фрањо именовао префектом Секретеријата за економију, односно човеком који би требао провести фискалну реформу у Ватикану. Пел је путем аустрлијских медија оптужен да се бахато разбацује финансијама цркве. Свакако је занимљиво споменути да Пел ни раније није био омиљен међу делом ватиканске курије, с обзиром на то да је у Аустралији предводио борбу против сексуалног злостављања деце од клера, а спадао је и међу критичаре бившег папе Бенедикта XVI.
Прочитајте још:БУГАРИ УДАРАЈУ РУСИЈУ: Блокирали Путинове авионе!НОВИ ФРОНТ ПРОТИВ ПУТИНА: Молдавија на корак до „украјинског сценарија“
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА