Најновије

Ирак и Сирија ће се распасти на по неколико држава

Ирак и Сирија могу изгубити државну целовитост и распасти се на по неколико држава – оценио је директор Обавештајне управе Пентагона генерал-потпуковник Винсент Стјуарт.
Сирија (Фото: Википедија)

Сирија (Фото: Википедија)

Он је чак био децидан: Курди се више неће потчинити сентралној власти Ирака. „По мом мишљењу, и Сирија ће се распасти на два или три дела“. Стјуарт је посебно нагласио да САД тобоже нису заинтересоване за „развој догађаја“ који је описао. То му није сметало да подвуче: „Међутим, овакав исход је веома вероватан“. Индикативно је да готово идентичну процену има и директор ЦИА Џон Бренан који тврди да су власти Ирака и Сирије изгубиле контролу над својим границама због деловања Исламске државе. „Мислим да ће наредна деценија, можда и још једна, толико променити Блиски Исток да он више неће бити овакав какав је био“. Бренан, наравно, „скромно“ ћути о доприносу ЦИА и САД оваквом развоју ситуације. Зато наглашава да се становници Сирије и Ирака све мање идентификују са својим државама, а све више својим етничким групама или верским заједницама.
Прочитајте још:Арапски лидери иду у Москву на покајањеОБАМА КРИТИКУЈЕ ПУТИНА: Руска стратегиjа у Сирији осуђена на пропаст
Извор: fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА