Најновије

Шкоти опет хоће независност - траже нови референдум!

EДИНБУРГ - Шкотски националисти ће предложити одржавање новог референдума о независности од остатка Велике Британиjе, изjавила jе данас премиjерка Шкотске Никола Стурџон.
Шкоти хоће независност (Фото: ЈуТјуб)

Шкоти хоће независност (Фото: ЈуТјуб)

Њена Шкотска национална партиjа (СНП) требало би да обjави временски рок за одржавање референдума у свом манифесту уочи регионалних избора заказаних за следећу годину, пренела jе агенциjа AфП. "У нашем манифесту ће бити изложене околности под коjима би било одговараjуће да се одржи други референдум и временски рок за његово одржавање", рекла jе Стурџон за новинску агенциjу "Прес асосиеjшн". Mанифест СНП-а би требало да буде представљен jавности на годишњоj конференциjи те странке, заказаноj за следећи месец. СНП jе на генералним изборима у маjу освоjио 56 од укупно 59 места у шкотском парламенту, али jе на референдуму одржаном у септембру прошле године 55 одсто Шкота гласало против независности, према 45 одсто за. Стурџон jе истакла да jе на грађанима Шкотске да одлуче да ли ће гласати за или против манифеста њене странке, као и да би нови референдум могао да буде одржан за "пет до десет година". Наjновиjа анкета агенциjе Ипсос Mори указуjе да би, у случаjу да се референдум одржи сада, 55 одсто гласача подржало независност. "Нимало ме не изненађуjе што jе подршка независности порасла током протеклих годину дана", истакла jе премиjерка Шкотске.
Прочитајте још:The Telegraph: Велика Британија ће срушити НАТО алијансу – Британци се окрећу Путину!ПОМОЋ СТИЖЕ: Руски авиони слетели су на међународни аеродром у Сирији
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА