Најновије

СПАС ЗА ЖЕНЕ: Девојачка трава

Космополитска коровска биљка хоћу-нећу (Capsella bursa posteris) која расте свуда по Европи, осим на крајњем северу, у лековитом смислу изузетно је драгоцена. Најчешће се налази поред путева, у двориштима и на запуштеним ливадама. Назив је добила по дечјој игри "хоћу-нећу" и "воли ме-не воли ме", која се најчешће изводи са њеним листићима у облику срца. Због облика у народу је зову и "пастирска торбица", али и русомача, девојачка трава и мачкино срце.
Жена (Фото: pixabay.com)

Жена (Фото: pixabay.com)

Цвета од априла до октобра, а бере се све док цвета. Суши се у хладовини у танким слојевима. Лековита је у целости. Цветови су мали бели, распоређени у бочне цвасти. Плод је срцасто троугласти, тврд на додир. Садржи флавоноиде, полипептиде, холин и ацетилхолин, хистамин, витамине А, Б и Ц и обиље других делотворних састојака. Као далека рођака фамилије крсташица ослобађа карактеристични мирис сумпорних једињења. Омиљени је народни лек против менструалног одлива и болних менструација, због чега је и зову девојачка трава. Користи се и код појаве крви у мокраћи, упале бешике, крварећих хемороида, као и за јачање материце и снижавање крвног притиска. Због завидног присуства калијума повољно утиче на срчани мишић, а препоручује се и код ангине пекторис. Најделотворнија је помешана са другим лековитим биљкама. У чајним мешавинама против хипертензије комбинује се са раставићем и глогом. Помешана са вирком и хајдучком травом најбољи је лек за жене које имају проблем са пролапсом, односно испадањем материце. Ова појава је карактеристична за старије и жене у средњим годинама, а може да се јави и након тешког порођаја или слабљења тонуса мишића. У таквим околностима русомача јача мишићно ткиво материце, због чега се овај чај препоручује и после порођаја.
Прочитајте још:Рицинусово уље помаже код чак 25 болестиДа вас леђа више не боле: Уље белог лука ублажава тегобе
Концентрован чај од "пастирске торбице" успешно зауставља крварење из носа. Да би се жељени ефекат постигао, у носу треба држати у чају натопљен тампон од вате или газе док крварење престане. Тинктура од биљке хоћу-нећу делотворна је за мишиће чији је тонус ослабљен. Масажа овом тинктуром посебно се препоручује особама чије су руке или ноге биле дуго у гипсу, па су им мишићи ослабили. Русомача се не препоручује једино током трудноће. Постоји и негативна интеракција са одређеним лековима. Прекомерна употреба препарате од ове биљке може да утиче на терапију антихипертензивима, терапију код поремећаја рада штитасте жлезде, а може да појача и дејство седатива. Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА