Најновије

(ИНТЕРВЈУ) Душко Зеја Јовановић: У Србији оспораван, у свету прихваћен

Душко Зеја Јовановић, рођен је 1947. у Великом Градишту. У Србији често оспораван, док у иностранству, посебно Немачкој постиже велики успех. Издао је преко 40 збирки песама, извео преко 30 уметничких ритуала, насликао много слика и саградио здање под називом "Пигоза". 
Душко Зеја Јовановић (Фото: Правда)

Душко Зеја Јовановић (Фото: Правда)

За вас се може рећи да сте уметник у правом смислу те речи. Ипак стиче се утисак да је сликартсво ваша највећа љубав. Како сте открили свој таленат?
Шта је то љубав, сликарство,таленат,уметност, питао сам себе још док сам био мали. Како се све то може наћи и открити и решио да у животу будем археолог љубави. Онда ми је моја бака Катарина отворила хоризонт“Синко, љубав сама дође, јави ти се, када време за то сазри, као и наша крушка у дворишту"ако то значи,помислио сам и закључио да морам чекати.
Једног дана док сам ножићем резбарио мој штап, поред шпорета моје незаборавне баке,не схватајући суштину дао сам име том штапу „Љубавни талент“, прва половина да буде љубав, а друга таленат.
Ваша инспирација су жене, да ли су вам жене донеле више успеха или оспоравања?
Сан моје мајке најавио је долазак на свет уметника Зеје, односно мене.Три жене „Судбинице“ су јој рекле: „Доноси га птица Лагаш из Русије са реке Зеја.“Схватајући време као учитељицу живота,чекао сам да се уметност,љубав и таленат споје у једно једино слово  Ж , као жена. Та исконска жена која ће ми отварати космичка врата наших предака и одржавати чистоћу УМА, постала је моја уметност.  У свету сте постигли велики успех, али код нас сте на неки начин у сенци, зашто је то тако? Једног дана на почетку моје каријере, дошао ми је мој познати знак дозивања. Родио се први „Уметнички ритуал“. Тиме се створила прва веза са Белом пчелом, најстаријим србским женским предком. Сасвим је нормално да мој први уметнички ритуал у Србији  под називом "Пинкумска рука и чувар липовог меда" није наишао на разумевање. Ако се питате зашто? Зато што смо заборавили  своје корене, изгубили везе, постали смо себи непознати. Светски медији писали су о ритуалима које изводите, објасните нам о чему је реч? Иностранство је те ритуале прихватило као нешто ново али га на жалсот није разумело, већ је на то реаговало емотивно, сузама и узбуђењем. Направили сте здање "Пигоза" које обилује сликама, књигама, антиквитетима, стварима од велике историјске важности... Вредно и предано сте направили нешто што ће у годинама пред нама имати све врећу вредност. Како сте се одлучили на такав потез и колико је тешко одржавати такво здање? Реч је настала од три места Пинкум , Горица и Затоње. "Пигоза" је систем, исечак шестоугаоника пчелиног саћа и магичног слова „Пи“.То је математика и значи Град – брдо -село, односно  троугао. "Пигоза" је систем једне целине коју чине: галерија слика, библиотека, атеље, музеј, архива и стан уметника са апартманима за госте. Све на једном месту за поосетиоца где је уметник лично водич. Поста "Пигози" је доживљај који се памти.<
Прочитајте још:  
Извор Правда/Марија Гојковић
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА