Најновије

ДОКТОР КОЈИ ЈЕ ТИТА ИСКЉУЧИО С АПАРАТА: Певао је на руском и звао Кинезе

Доктор Предраг Лалевић, хирург и анестезиолог који је током 16 година са председником СФРЈ Јосипом Брозом био на 106 путовања у иностранству, писао је о последња четири месеца Титовог живота у болници у Љубљани.
Тито (Фото: de.wikipedia.org)

Тито (Фото: de.wikipedia.org)

Др Лалевић био је део конзилијума који се четири месеца грчевито борио за Титов живот. Он је учинио оно по чему ће заувек бити спомињан у историји некадашње државе - угасио апарате који су Тита одржавали у животу. Титово здравље је, ако се изузме тровање храном у Египту 1964. године и упале плућа годину дана касније у Бугарској, било добро. - Највише је патио од реуматских болова у ногама, због којих се, док је ходао, подупирао штапом. На дочеку 1980. године у војном ловишту у Карађорђеву постало је очито да му је кретање болно, па смо одлучили да Тито сместа оде у љубљански Клинички центар - рекао је др Лалевић. Пред смрт је, каже Лалевић, Тито певао на руском и сањао Кинезе. - У преподневним сатима почела је хемодијализа. Међутим, после извесног времена, дошло је до пада крвног притиска који се није поправљао, па смо морали да је прекинемо. Сви чланови конзилијума, дежурни лекари, али и најбоље и најстручније медицинске сестре које су неговале председника, окупили су се око кревета. Тито се лагано гасио - испричао је једном приликом др Лалевић. Како је додао, иако је респиратор нормално радио, на ЕКГ-у су се запажале промене које су указивале на скори крај. - Коначно, у 15.05 сати ЕКГ је показао равну линију, знак да је срце престало да куца. У пуној тишини провели смо крај кревета још 15-ак минута. Онда сам погледао професора Богдана Брецеља, најстаријег у конзилијуму, показујући му апарате који су и даље звучним сигналима показивали да раде, на шта је он кимнуо главом. Био је то знак да их искључим. Искључио сам респиратор, ЕКГ монитор, пејсмејкер и електронску пумпу за убризгавање лекова у вену. Затим напустили собу - присетио се специјалиста коме је требало шест месеци да се потпуно опорави после Титове смрти.
Прочитајте још:АФП: Русија послала у Сирију 28 борбених авионаШЕШЕЉ: Тома Николић је направио дете старлети Душици Јевђеновић
Извор: nezavisne.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА