Најновије

Вучић (не) да своје министре!

БЕОГРАД- Заштитник грађана Србије Саша Јанковић затражио је од премијера Александра Вучића и председника Томислава Николића да смене министра одбране Братислава Гашића и директора ВБА, генерала Петра Цветковића.
Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

У форми "јавне препоруке надлежним органима", Јанковић је објаснио да су ова двојица одговорни "за незаконит и неправилан рад њихових органа и несарадњу са заштитником грађана у вези с инцидентима током прошлогодишње Параде поноса". - Демократска цивилна контрола оружаних снага и служби безбедности демократски је стандард без кога војска и службе могу да се подвргну политичкој или личној моћи, с огромним штетним последицама. Министар одбране Братислав Гашић и директор ВБА Петар Цветковић погазили су оба принципа и исказали чврсту намеру да то чине и у будућности, због чега је моја јавна препорука за њихово разрешење била неминовна - саопштио је омбудсман.

Одложена одлука

Вучић је рекао да ће одлуку о томе да ли ће послушати омбудсмана тек донети. - Наравно да ћу донети одлуку да ли сам сагласан или не с тим предлогом - рекао је кратко Вучић на ванредној конференцији за новинаре. Војно-политички коментатори, сматрају да и поред утемељености овог захтева, од њега вероватно на крају неће бити ништа. Љубодраг Стојадиновић оцењује да је Јанковић поступио по својим овлашћењима јер је министар Гашић показао да је "испод капацитета и нивоа који треба да би се руководило оружаним снагама". - Будући на ништа није предузето поводом низа скандала, постоји основ да се тражи оставка министра. Међутим, не верујем да ће Вучић дати своје министре јер сваки такав захтев доживљава као удар на себе и своју личну позицију. У крајњем случају, Гашић је његов избор, а право премијера је да бира и оцењује своје сараднике - каже Стојадиновић. Александар Радић оцењује да је Јанковић одлично медијски темпирао свој иступ. - Свако ко влада читањем и писањем на сајту заштитника грађана може да види који је ланац догађаја довео до ове ситуације. Отуда је и захтев утемељен у чињеницама, мада је довољно и то што је произведена ружна афера да се постави питање ко су ти људи који су је направили - наглашава Радић. Министра Гашића очито не брине захтев заштитника грађана. - Верујем да ће онај ко је упутио овај захтев веома брзо да одговори. Моје је, као што то радим годину и по дана, да предано наставим да радим на побољшању квалитета рада и социјалног статуса Војске Србије - изјавио је Гашић.

"Преживели" и хеликоптер

Видим хајку против Гашића и Лончара, који су хтели да спасу једно дете, ја преузимам одговорност. Овако је Вучић реаговао пролестос кад је опозиција затражила оставке министара одбране и здравља због пада војног хеликопетера у коме је погинуло седам људи, укључујући и петодневну бебу.
Прочитајте још:Кори Удовички ипак остаје у Влади?Борис Тадић на челу новог политичког савеза у коме ће се наћи и ЛДП
Извор: vesti-online.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА