Најновије

МОСКВА ЗАПРЕТИЛА: Искандер је спреман! А то значи... (ВИДЕО)

Планови САД да модернизују нуклеарно оружје стационирано у Немачкој може да наруши стратешки баланс у Европи што би у том случају захтевало одговор Русије, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Искандер (фото: Јутјуб)

Искандер (фото: Јутјуб)

Оваква реакција долази после извештаја немачkе телевизије ЗДФ да ће у ваздушној бази Бундесвера у граду Бухел бити размештено 20 америчких атомских бомби типа Б61-12. "Двадесет и пет година након прикључивања Рајнланд–Пфалца Немачкој поново ће бити размештене атомске бомбе као у периоду Хладног рата“, преноси немачка телевизија. У најави програма на телевизији ЗДФ наводи се да је још 2010. године Бундестаг већином гласова изгласао повлачење атомског оружја са територије Немачке. Ипак, то није било урађено и сада ће атомско оружје које се налази у Немачкој бити замењено другим, савременијим. Припреме за његово размештање ће почети ових дана у ваздушној бази Бундесвера у Рајнланд-Пфалцу. Оно што остаје нејасно је какав ће то одговор Русија дати али према неименованим војно-дипломатским изворима Интерфакса Москва планира размештање Искандера-М у Каљинграду који се граничи са Пољском и Литванијом. "Коначна одлука ће бити донешена после детаљне анализе о потенцијалној претњи", појаснио је извор. Москва је и раније претила размештањем пројектила "искандер" у Каљинграду и то у тренуцима када су били нарушени односи Русије и САД због кризе у Украјини. Иначе, систем Искандер-М намењен је уништавању различитих копнених циљева - ракетних система, далекометне артиљерије, објеката и система противракетне и противваздушне одбране. Систем има могућност да испаљује крстареће ракете Р-500 високе прецизности, које су, између осталог, опремљене нуклеарним бојевим главама.
Прочитајте још:Циљајући у Русију, Кијев пуца себи у главуСусрет Путин-Обама наредног понедељкаАмерика блокира увођење санкција ИД
Извор: Курир/Themoscowtimes

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА