Најновије

НЕСРЕЋА ИЛИ ОПОМЕНА: Број жртава стампеда на хаџилуку расте! (ВИДЕО)

РИЈАД – Број жртава стампеда на хаџилуку у саудијском граду Мини, изван светог муслиманског града Меке, порастао је на 769, изјавио је данас саудијски министар здравља Калид ал-Фалих.
Жртве (Фото: ЈуТјуб)

Жртве (Фото: ЈуТјуб)

„Најновији подаци показују да је погинуло 769 људи, што је 52 више у односу на претходне званичне податке”, рекао је Фалих на конференцији за штампу, а пренео Ројтерс. „Ради се о људима који су након стампеда преминули у више различитих болница”, рекао је министар и додао да су у тој несрећи повређене 934 особе. Традиционално ходочашће муслимана, „хаџ”, ушло је у свој последњи дан, а Саудијска Арабија се суочава с последицама смртоносног стампеда у којем је погинуло 769 људи и оптужбама поводом тога. Портпарол иранског Министарства спољних послова Викас Сваруп је на конференцији за штампу изјавио како влада његове земље са саудијским властима и породицама настрадалих ради на потврђивању идентитета погинулих и на убрзавању формалности за предају њихових тела, преноси АП. У међувремену Иран, чији су грађани најбројнији међу погинулима, је на државној терлевизији потврдио како су међу њима и бивши амбасадор те земље у Либану Газанфар Рокнабади, као и два домаћа ТВ репортера и један истакнути политички аналитичар. Према извештајима иранске телевизије, у стампеду, до којег је дошло у четвртак, погинула су 136 ходочасника из те земље, 102 је повређено, док се 344 Иранаца воде као нестали. Иран, иначе, оштро критикује свог великог ривала, Саудијску Арабију, због „некомпетентности” у организовању годишњег хаџилука, на који долази око два милиона људи из 180 земаља света.
Прочитајте још:У Украјини направљени нови хелихоптери (ВИДЕО)ПРЕД ОВИМ ПРОРОЧАНСТВОМ ЏИХАДИСТИ ДРХТЕ: Антихрист ће се појавити на земљи између Сирије и Ирака!
До овогодишње најтеже несреће на хаџилуку за четврт века дошло је када су се на улици сударила два велика таласа људи у близини светилишта Мине, близу Меке. Претходно је 11. септембра на Велику џамију у Меки пао кран, убивши 111 људи. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА