Најновије

ПАПА СТИЖЕ У СРБИЈУ?! Већина владика против, Синод СПЦ тек треба одлучи

БЕОГРАД-Долазак папе Фрање у посету Србији извеснији је него икад раније. После отвореног позива председника Србије Томислава Николића, поруку добродошлице поглавару Римокатоличке цркве упутио је, веровали или не, и патријарх СПЦ Иринеј!
Папа Фрања (Фото: Flickr)

Папа Фрања (Фото: Flickr)

Први човек наше цркве најпре је рекао да сматра како још није време да папа посети СПЦ, али је одмах нагласио да први човек Ватикана може слободно да крочи у Србију на позив световне власти.

СПЦ се ломи

Патријарх Иринеј је објаснио да СПЦ не може да одређује држави Србији кога ће и како да прима у званичне посете, али је истовремено први пут рекао да би за "СПЦ била част да прими папу"!?! - СПЦ неће имати ништа против да папа дође у својству државника на позив наших власти. Нама би као цркви чак била част да примимо папу, али имамо у виду огроман број нашег народа који је из Хрватске протеран, а неки и данас живе као избеглице у тешким условима. Такође, за време Другог светског рата на овим просторима су се догодиле страшне трагедије, а велики број њиховог клера узео је учешћа у најгнуснијим делима над српским народом - рекао је патријарх у интервјуу за "Вести онлајн", али и напоменуо да смо били једна црква до половине 11. века: - Имамо много тога заједничког и камо среће да смо ближи једни другима јер на оном заједничком треба да градимо заједницу од које сигурно не би било штете него користи... - закључио је Иринеј. Да је ово ипак само лични став патријарха али не и читаве СПЦ потврдио је митрополит црногорско-приморски Амфилохије. - Видећемо још... Ово је питање за Синод, који о овоме још није одлучивао, али ово је питање и за Сабор СПЦ. Наравно, све зависи и од жеље и иницијативе самог папе. Све ће се знати када буде донето и званично решење о том питању - објаснио је владика Амфилохије, не желећи да износи лично мишљење о овом питању. У врху СПЦ кажу да је тренутно знатно више владика против него за долазак папе. - Постоје неке ствари преко којих српска црква никако не може да пређе. Ако хоће у Србију, папа прво мора у Јасеновац, у Стару Градишку, у Јадовно, на Паг, у Глину и на сва друга места страшних усташких злочина које су својеручно чинили и католички свештеници... Мора тамо да оде, да падне на колена, да замоли за опроштај, па тек онда да можемо да причамо о његовом евентуалном доласку у Србију - рекао је један од владика који је "због осетљивости теме и чудног става патријарха" инсистирао на анонимности. Стручњак за црквено-правну историју Зоран Чворовић каже да патријархова изјава врви од противречности и показује да се врх СПЦ нашао између чекића и наковња.

Патријарх Иринеј: Можда папу позове држава али црква још неће!

- Снага народа од које живе свештенство и епископи види се у делу патријархове изјаве како није сазрело време за папин долазак. Али се моћ притиска нецрквених кругова испољава у чињеници да патријарх индиректно одобрава држави да позове папу. Он оставља могућност да једног дана и СПЦ упути тај позив, уместо јасног аргумента да челник Ватикана, све док се држи јеретичког учења и док се јавно не покаје за почињене злочине, нема шта да тражи у православној Србији, ни на позив државе, нити на позив цркве - истиче Чворовић.

Да помири Србе и Хрвате

С друге стране, бивши амбасадор у УН Владислав Јовановић истиче да је очигледно да је у поређењу са претходним годинама попустио и став СПЦ. - Патријархова изјава оставља утисак да се СПЦ и даље чврсто држи свог става, међутим, видно је и да он не пали мостове у односима са папом. Нема више оних условљавања да папа мора да оде у Јасеновац. Овај, један од најпоштенијих папа у последњих 100 година, има историјску могућност да помири Србији и Хрватску. То може урадити тако што ће уложити вето у процесу "Степинац" и извршити притисак на хрватске бискупе да се јасније и гласније дистанцирају од Јасеновца - закључује Јовановић.

Реакције странака

Борислав Стефановић, ДС Патријархова изјава само потврђује председников позив. Папа треба да дође у Србију јер би то утицало и на дијалог који водимо с Ватиканом, посебно у вези са Степинцем. Дијана Вукомановић, СПС Папа није само духовни вођа, већ и политички, и зато је патријархова изјава добра. Паметно је омогућити реализацију његове посете јер она у свету има велики политички утицај. Владимир Ђукановић, СНС Не верујем да ће папа тако брзо у Србију, јер се за посету очекује и сагласност СПЦ, а за то је још врло рано. Наш народ и СПЦ имају још доста отворених тема са Ватиканом.
Прочитајте још:Понашање САД води ка „нуклеарном армагедону“Одлука о изборима 15. октобра
Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА