Најновије

Шест грешака због којих ваши колачи нису "као мамини"

Чак и када се слепо држимо упутстава у рецепту за неку посластицу, ствари не иду увек како смо замишљали. Ако волите да припремате слаткише, морате знати да неке ствари не смете мењати ако желите специјалитете којима ће се сви дивити.

Прсте да полижеш (Фото: pixabay.com)

1. Не мењајте главне састојке

Код експериментисања је врло важно да не мењате главне састојке у рецепту јер они чине структуру. Радије се поиграјте зачинима, екстрактима разних укуса, орашастим плодовима, сувим воћем или, на пример, лимуновим соком. У зависности од тога какве укусе волите, можете експериментисати да дођете до онога што сматрате савршеним.

2. Идите корак по корак

Елис Медрик, чаробница у кухињи и врхунски стручњак за дезерте, наглашава за кулинарски блог Фуд 52 како је битно да се поиграте састојцима који мењају укусе колачима, али постепено. Промените или додајте само један састојак како бисте знали што је тачно узроковало другачији укус или текстуру. Тако ћете лакше научити шта се сме, а шта не сме мењати.

3. Како смањити шећер или масноће?

За почетак је довољно да смањите количину шећера или неких масних састојака за 10 до 15 посто. Ако вам се свиђа резултат, следећи пут смањите још мало. И опет, немојте смањити више од једне намирнице.

4. Брашно од целог зрна житарица

Желите ли здравију варијанту бисквита и колача, можете да пробате и бело брашно делимично замените квалитетнијим и здравијим, од целих житарица. Али немојте одмах једну чашу белог брашна заменити неким другим. Одвојите 10 до 15 посто белог брашна и додајте оно које желите. Ако колач испадне добро, смањите још мало до коначне замене.

5. Замена за млеко

Ако не волите млеко или сте нетолеранти на лактозу, млеко се у многим рецептима може заменити пиринчаним млеком, млеком соје па чак и кокоса. Такође се понекад млеко може заменити водом, барем до пола. На пример, палачинке су многима боље ако уз млеко ставе обичну или газирану воду.

6. А шта никада не треба мењати?

Без обзира на вољу и жељу за играњем с намирницама, неке замене и експерименти нису пожељни јер ћете вероватно уништити структуру колача, добити загорену површину или изазвати мрвљење, распадање… Зато није препоручљиво направити следеће:

- течну маст мењати за маслац,

- течни заслађивач стављати уместо шећера,

- ако према рецепту треба ставити млеко или воду, немојте их заменити киселкастим састојцима попут сока од лимуна,

- ако рецепт захтева бело брашно, не можете ставити, на пример, безглутенско, осим у малим количинама, како је раније наведено.

Прочитајте још:

Мале тајне великих мајстора: Како да решите „кризу“ у кухињи?

СТАВИО ЈЕ ЈАЈЕ У КЕСУ: Ово је толико генијално да ћете и ви урадити исту ствар(ВИДЕО)

Извор: tportal.hr

ПАЖЊА:
Поштовани, молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција „Правде“ задржава право да скрати или не објави коментаре. Коментаре који садрже говор мржње*, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете - не објављујемо. Такође, неће бити објављиване ни псовке и вулгарности, чак и ако читалац који коментарише уместо целе речи стваља звездице.Коментаре којима нам скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте не објављујемо, као и коментаре који се односе на уређивачку политику, али ће бити прослеђени уредницима и на томе се захваљујемо.Молимо вас да обратите пажњу на правописну и граматичку исправност коментара које шаљете, као и да пишете малим словима, предност ће имати коментари који су написани без правописних и граматичких грешака, а коментари писани великим словима се неће одобравати.
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Најновије вести - Ратни извештаји

Најновије вести - ПРАВДА