Најновије

Спремају рат са Русима: Израел почиње копнену инвазију на Сирију

Израелски министар из партије Ликуд, Јувал Стајниц, намерава да поручи САД, Русији и другим светским силама да Израел неће толерисати присуство иранских снага близу своје границе, навео је "Jerusalem Times" у уторак. 
Израелски тенкови (Фото: flickr.com/farshadebrahimi)

Израелски тенкови (Фото: flickr.com/farshadebrahimi)

Стајниц је дао овај коментар када је израелски премијер, Бењамин Нетанијаху, одлетео у Њујорк како би присуствовао заседању Генералне скупштине УН у четвртак. „Ми се у разговорима са САД, Русијом и другим светским силама морамо постарати да иранске снаге остану у Ирану“, рекао је Стајниц. „Не желимо да видимо ни руску војску на Голанској висоравни, а камоли иранску“, додао је он. Израел је преузео Голанску висораван од Сирије током Шестодневног рата у јуну 1967. године, а та територија је званично анексирана 1981. године. Израел је пуцао на сиријске снаге у региону Кунејтра током викенда, а онда је залутала граната минобацача пала у заузету територију. Министар одбране, Моше Јалон, рекао је у понедељак да је Сирија „прешла границу“ у својој борби против заступничких сила које покушавају да збаце владу Башара ел Асада у Сирији. „Израел нема намеру да толерише овакве инциденте. Ми верујемо да је сиријска влада одговорна за оно што се дешава на територији Сирије“, рекао је Јалон. У августу је наведено да се Израел спрема за могућу копнену инвазију Сирије. Израелци су започели опсежну обуку у окупираној Голанској висоравни средином августа под изговором да би ИСИС или Хезболах могли да их нападну. Израел и Хезболах су се 2006. године борили у рату у Либану, северном Израелу и Голанској висоравни. Неки аналитичари сматрају да је овај рат који је трајао 34 дана био први заступнички конфликт између Ирана и Израела. Израелска војска верује да би наоружани терористи могли да упадну у израелски део Голанске висоравни и да нападну тамошња села у којима живе Јевреји и Друзи. Поред прирпрема за инвазију, постоји и могућност да Израел пошаље војску на источну границу како би заштитио становништва која су на мети исламиста. Израел се такође боји да би могло доћи до размене ненамерне ватре између њихових и руских снага у Сирији. Такав инцидент би дао иранским снагама повод да покрену дуго очекивани напад дугометним ракетама на јеврејску државу. Кувајтске новине "Alrai"су цитирале „званичне изворе“ који кажу да су Иран, Сирија, Хезболах и Русија покренули „заједничку операцију“ за борбу против Исламске државе. "Times of Israel"  је у суботу навео: „Званични извори кажу да ће свака страна бити одговорна за одређену област у Сирији, те да ће Русија деловати у Латакији, Хами и деловима провинције Алепо, док ће Иран бранити престоницу Дамаск и Кунејтру близу Голанске висоравни. У извештају се такође наводи да су иранске специјалне снаге стигле у Дамаск“. Израел тврди да је сиријска војска добила „значајну подршку“ од Ирана, Ирака, Авганистана, Либана и иранског „клијента“ Хезболаха, паравојне групе која је формирана након што је Израел напао Либан 1982. године. У кувајтском извештају се такође наводи да је сиријска војска дала неколико совјетских тенкова Хезболаху. "Times of Israel" је поновио могућност да Израел започне копнене операције на Голанској висоравни и у Сирији.
Прочитајте још:ВАЖНО: Руски војни стручњаци дошли у Ирак да се боре против ИСИЛ-аЕксклузивни кадрови: Сиријска војска „чисти“ територију од милитаната ИД-а
Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА