Најновије

Ако Немачка и Грчка немају заједничку судбину, шта је онда сврха ЕУ?

Криза у којој се налази Европска унија (ЕУ) није само економска, већ и политичка и друштвена, односно културна и морална, оценио је оснивач америчке безбедносне и издавачке компаније Стратфор Џорџ Фридман, уз констатацију да је проблем ЕУ што је обећала трајни мир и напредак, "мада то нико не може да гарантује".
Илустрација: criticatac.ro

Илустрација: criticatac.ro

Фридман тврди да чланице ЕУ не желе да покривају финансијске проблеме других чланица. Немачка и Грчка су део ЕУ, али немају заједничку судбину. Ако немају заједничку судбину, шта је сврха ЕУ, упитао је Фридман. Наводећи да је идеја "америчке републике", засноване на једнакости свих људи, била суочена са робовласништвом, због чега је избио грађански рат између Уније на северу и јужне Конфедерације, Фридман је упитао да ли може опстати ЕУ, заснована на различитим обичајима, очекивањима и економијама својих чланица. Евро је заједничка валута, али се на новчаницама не налази било чија слика, јер је историја чланица еврозоне толико различита да нема заједничких хероја, константовао је Фридман. Он тврди да ЕУ није очекивала да ће се суочити са кризом, јер је сматрала да ће се мир и просперитет одржати, што се није догодило. У Европи нема јединства у вези страха Румуније или Русије поводом Украјине. Нема ни правог јединства о томе како се суочити са тероризмом у име ислама. Јендоставно – нема јединства, оценио је Фридман. Уколико можете бити искључени из еврозоне или одлучити да затворите границе за Словаке у потрази за послом у Данској, онда можете да затворите и границе за немачке производе. Ако је то могуће, каква је судбина Немачке, која рачуна на способност да своје производе продаје у целој Европи, пита Фридман. Он је константовао да ЕУ постаје споразум који нека земља може напустити, уколико јој то одговара. Када се Југ отцепио, Северњаци су били спремни да умру, како би сачували САД. Да ли постоји особа која би дала живот за очување ЕУ, блокирање сецесије и захтев за дељењем заједничке судбине, упитао је Фридман.
Прочитајте још:ДОЈЧЕ ВЕЛЕ: Пред Грчком су 4 путаМеркел: Путин је уништио мир у ЕвропиБрисел у Шоку: Русија најавила да неће давати гас ЕУ од 2019. године!
Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА