Најновије

ЗАИНТЕРЕСОВАНИ? Ево колико месечно примају "резервисти" Војске Србије док нису ангажовани!

Активну резерву у Војсци Србије, готово деценију од увођења овог концепта у нашим оружаним снагама, тренутно чини - 26 војника. Разлози више него скромног учинка попуне лежи у слабом интересовању војних обвезника, као и низу бољки организације "друге линије одбране".

Резервисти Војске Србије (Фото: РТС принтскрин)

Ову трупу, засад, чине искључиво војници који су прошли на првом конкурсу за активну резерву који је пре годину дана расписало Министарство одбране. Систем одбране заинтересованим грађанима понудио је 100 формацијских места у Копненој војсци, међу којима и два официрска (дужности командира вода) и исто толико подофицирских (командири одељења). После селекције попуњено је свега 26 војничких позиција.

Увођење активне резерве планирано је као финале процеса професионализације војске и новог система резервног састава. Циљ ове "друге линије одбране" јесте да прва прискочи у помоћ професионалним снагама у случају масовнијег одласка у мировне мисије или у кризним ситуацијама. За официре, подофицире и војнике активне резерве предвиђен је посебан уговорни однос с Министарством одбране, а њихов ангажман у униформи посебно је плаћен.

Формалне повољности ове службе, као и фиксни износ од 5.000 динара месечно, које "другопозивци" примају и кад нису у јединицама, међутим, нису допринели популарисању ове врсте служењу држави.

- Чињеница јесте да активна резерва још није заживела на начин како је планирано - кажу у Генералштабу ВС. - Прошлогодишњи конкурс био је пробни, а расписан је да би се видело интересовање и проверило како ће нови концепт да функционише. Учинак јесте скроман, али је добар показатељ шта би требало усавршити.

Највећа препрека успостављању полупрофесионалног резервног састава војске биће став послодаваца код којих су запослени. Уговор који другопозивци потписују са Војском Србије обавезује и њихове газде, али тешко је очекивати благонаклон њихов став према одсуствовању запослених ради војничке службе. Пред државом је зато задатак да нађе одржив систем који ће омогућити несметано "регрутовање" војних обвезника и несметано испуњавање њихових права.

План је да, када овај концепт одбране заживи, униформу годишње обуче и 2.000 резервиста. За оволики састав, међутим, неопходно је снажније популарисање служења у ВС, али и осетно повећање зарада професионалног састава. 

Плате и без униформе

Војним документима предвиђено је да током служења у јединицама резервисти примају накнаде у висини редовних примања у Војсци Србије, али и нешто умањену за време проведено ван гарнизона. Износ од 5.000 динара, колико им тренутно следује, има симболички карактер. Овај износ, како се калкулише у ВС, требало би да буде повећан најмање пет пута, да би имао своју сврху.

Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА