Најновије

"Европа ће дрхтати кад дође Исламска држава"

Некадашњи немачки политичар Јирген Тоденхефлер, који је дошао у жижу јавности након што је провео 10 дана у Исламској држави, геде је посетио највећа упоришта ове организације, градове Раку и Деир Езор у Сирији и Мосул у Ираку, у интервјуу за Си-Ен-Ен открио је још детаља са свог путовања.
"Нормалан живот" у Исламској држави (Фото: muslm.org)

"Нормалан живот" у Исламској држави (Фото: muslm.org)

Он је за Си-Ен-Ен рекао да у Мосулу, другом највећем граду у Ираку који је у јуну пао у руке џихадиста влада “одвратан осећај нормалности“. “Више од 130.000 становника хришћанске вероисповести је протерано из града, а остало је и веома мало шиита. Много људи је убијено, али град функционише и људи живе у стабилном систему Исламске државе“, рекао је Тоденхефлер. Према његовим речима ипак се у ваздуху осећа страх становника Мосула. “Плаше се кршења стриктних закона Исламске државе. Казне су веома окрутне“. Он је истакао и да је разговарао са једним џихадистом. “Рекао ми је да је требало четири дана да преузму Мосул. Извели су више напада, а користили су и бомбаше самоубице. Када смо стигли у кућу где је требало да одседнемо појавило се 50 нових бораца са невероватним сјајем у очима. Изгледали су као да су дошли у обећану земљу“, навео је Тоденхефлер. Немац је истакао и да је видео велики број деце са оружјем, као и неколико европљана. “Европљани су ми рекли да ће једног дана покорити Европу и да ће експанзија Исламске државе бити стална, као и да се Европљани неће добро провести када они дођу. Такође нису поставили питање о броју људи који ће морати да убију да би стигли до свог циља“, истакао је Тоденхефлер.
Прочитајте још:ПРОВЕО ДЕСЕТ ДАНА С ЏИХАДИСТИМА: Ми на Западу ни не слутимо колико су опасниЕво како „шеријатски сан“ вуче целе породице у Исламску државуАНАЛИЗА: Свет нема одговор за стратегију нове генерације џихадиста
Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА