Најновије

Снага природе: 20 здравствених тегоба које лечи свемоћни лимун

Лимун штити од толиког броја болести, па га са правом многи називају суперхраном. Погледајте 20 разлога због којих треба свакодневно да попијете чашу воде са лимуном...
Илустрација (Фото: pixabay.com)

Илустрација (Фото: pixabay.com)

Лимун је пун нутријената - садржи биофлавоноиде, пектин, фолну киселину, витамини Ц, А, Б1, Б6, калијум, калцијум, магнезијум, фосфор, манган. Благотоворно делује на рад јетре, црева, желудца, имуног, нервног и кардиоваскуларног система. Ако редовно конзумирате лимун, можете спречити болести попут ларингитиса, бронхитиса, грипа, прехладе, артритиса, високог крвног, притиска, бактеријских инфекција, бубрежних и жучних каменаца, а према најновијим истраживањима и рака! Најједноставнији начин да ову намирницу уврстите у ваш свакодневни мени је да сваког дана попијете 1-2 чаше млаке воде са лимуном. Чаша воде са лимуном одмах након буђења има изненађујуће благотворно дејство на здравље, а ево и због чега: 1. Лимун чисти јетру и стимулише њен рад. 2. Природни је антисептик и антиоксиданс. 3. Спречава грип, прехладу и многе врсте инфекција. 4. Помаже код колика и желучаних тегоба. 5. Лимун је одлично средство против перути и масне косе. 6. Вода са лимуном помаже пробави, јер је њен састав сличан желудачној киселини. 7. Лимун подстиче стварање ензима у јетри. 8. Вода са лимуном нормализује рад црева и олакшава њихово пражњење. 9. Лимун спречава гингивитис и стоматитис. 10. Помаже у снижавању крвног притиска и повећава ниво доброг (ХДЛ) холестерола. 11. Лимун алкализује организам. 12. Вода са лимуном разблажује мокраћну киселину, а тиме помаже код артритиса и гихта. 13. Лимун помаже да елиминишете вишак секрета из организма. 14. Спречава грчеве и болове у мишићима. 15. Лимун регулише рад метаболизма. 16. Штити од стреса и депресије. 17. Смањује ризик од можданог удара. 18. Спречава настанак бубрежних и жучних каменаца. 19. Лимун штити од остеопорозе. 20. Вода са лимуном помаже при мршављењу. Осим тога, лимун је одлична намирница за чишћење куће.

Лимун у борби против рака

У задње време све чешће чујемо о деловању лимуна на рак. Многи алтернативни доктори говоре о томе, да је лимун снажно средство против рака, јер убија канцерогене станице пуно боље од хемиотерапије. Претпоставља се да је лимун 10000 пута јачи од адриамицина - популарног лека за хемотерапију. Још једна предност лимуна је у томе, да он делује само на станице рака и не уништава здраве станице. Ову чињеницу су открили научници, али претпоставља се да фармацеутска индустрија стриктно чува ову тајну. Осим станица рака, лимун убија бактерије, вирусе и гљивице, а делује и на паразите.

Припрема напитка са лимуном

У чашу млаке воде исцедите пола лимуна и попијте одмах ујутро, на празан желудац.Током дана можете попити још 2-3 чаше воде са лимуном. Ако не подносите кисели укус, засладите напитак јаворовим или агава сирупом. Најбоље је користити лимун из биолошког или домаћег узгоја.
Прочитајте још:Ове јутарње навике ће вам помоћи да смршатеСви верујемо у ове заблуде о људском телу: 6 митова који немају везе са истином
Извор: Алтернатива за вас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА