Најновије

Канцеларија за КиМ: Колико још српских цркви треба да буде уништено!?

БЕОГРАД – Канцеларија за Косово и Метохију данас је најоштрије осудила напад на цркву Успења Пресвете Богородице у Ораховцу, и упитала Приштину и међународну заједницу колико још српских светиња треба да буде уништено па да се схвати да они који су разорили стотине српских храмова не могу водити бригу о њима.
Манастир Сопоћани (Фото: Јутјуб)

Манастир Сопоћани (Фото: Јутјуб)

„Питамо и Приштину али, пре свега међународну заједницу, поготово оне државе које подржавају учлањење Косова у Организацију Уједињених нација за образовање, културу и науку, колико још српских светиња треба да буде оскрнављено, спаљено и уништено, па да се схвати да они који су разорили стотине српских храмова не могу данас водити бригу о нашим црквама и манастирима?”, наводи се у саопштењу Канцеларије. Канцеларија је подсетила и да су се још колико јуче могла чути уверавања Приштине да ће се учлањењем Косова у УНЕСКО унапредити положај српског наслеђа на КиМ, која и у светлу јучерашњег напада на цркву „делују лицимерно и цинично”. Захтевајући да се починиоци хитно пронађу и приведу правди, Канцеларија је подвукла да се на КиМ и даље ствара атмосфера страха и безакоња, у којој нема сигурности за Србе и српске светиње. „Напад на српску цркву и то на дан великог цркеног празника Покрова Пресвете Богородице, и у тренутку када су се у порти играла деца, потврђује да се на Косову и Метохији и даље ствара атмосфера страха и безакоња, атмосфера у којој нема сигурности ни за Србе, ни за српске светиње”, наводи се у саопштењу Канцеларије. Да напад није случајан и непланиран, сматрају у Канцеларији, потврђује и чињеница да су албански ектремисти и прошле године, 14. октобра, на дан истог православног празника, каменовали парохијски дом те цркве, у коме живи локални парох са породицом. У саопштењу се позивају надлежни органи у приштинској и администрацији међународне заједници на КиМ да јавно осуде јучерашњи напад на цркву у Ораховцу, као и да четири албанска младића која су бацили каменице хитно буду приведена правди. Влада Србије ће, додаје се, и даље улагати максималне напоре да се српском народу у покрајини осигура безбедност, а нашем културном наслеђу заштита и сва потребна брига.
Прочитајте још:Портпарол ЕК на Твитеру: Вучић је Путину рекао да је ЕУ стратешки пут СрбијеИспада да Руси бомбардују рушевине од бомбардовања. А кад оно…
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА