Најновије

Војни експерт: Сукоб у Сирији је "тренутак истине" за квалитет руских оружја

Операције руске авијације у Сирији на делу су показале свету, не само квалитет већ доказаног руског оружја и војне опреме, већ и нове врсте оружја које могу да промене војно-стратешки баланс у региону. Ово је рекао пуковник у пензији, а сада главни и одговорни уредник "војно-индустријског курира" Михаел Ходаренок. Он је такође истакао да ће таква демонстрација да повећа атрактивност руских оружја страним купцима, и коментарисао је нови уговор између Русије и Египта вредан милијарду долара.
Русија бомбардује (Фото: ЈуТјуб)

Русија бомбардује (Фото: ЈуТјуб)

Он је нагласио да је једно, говорити о предностима оружја, а сасвим друго приказати то на делу. "Говорећи о најупечатљивијим моментима коришћења руског оружја у Сирији, неопходно је, наравно, да поменемо модернизоване Су-25СМ3 као средство ваздушне подршке трупа. Веома добро се показао бомбардер Су-24М, опремљен навигационим системом "Хефест." Такође, одлично су се показале и навођене авио-бомбе К500С које наводи ГЛОНАС", рекао је Ходаренок. "Али наравно, "врхунац"оружаног сукоба је употреба крстарећих ракета из Каспијског мора", додао је он. Према стручњацима, Русија је показала да има оружја које квалитативно могу променити војно-политички и војно-стратешки однос снага у различитим регионима света. "Наравно, све ово повећава атрактивност руског оружја", рекао је пуковник у пензији. "Говорити сада о неким новим потписаним уговорима за набавку одређених врста оружја, још увек је прерано, такви преговори трају месецима и годинама." "Међутим, нема сумње да ће носач хеликоптера "Мистрал", који је Египат недавно купио од Француске, бити опремљен руским наоружањем и војном опремом, укључујући и хеликоптере К-52, који су већ прилагођени за ову врсту бродова", рекао је он. "Ово је веома велики уговор ( милијарду долара) али има и других који су много мањи. На пример, Русија је испоручила Вијетнаму у протеклих 10 година, Су-28, 30МК2Б, 100 ракета Кс-29, 100 против ракета Кс-31, 100 противавионских Х-31П, 300 Р-73 ракете и још много тога. Ово био значајан износ, а уговори су потписани и са многим другим земљама, али ретко кад су достигли цифру од милијарду долара", рекао је Ходаренок. Он је навео пример једног од највећих купаца руског наоружања и војне опреме Кине, која је током протеклих 15 година купила руско наоружање и војну опрему у укупној вредности од 25 милијарди долара. "Ако погледате укупан обим испорука оружја у последњих 15 година, он је у сталном порасту. У 2001. години је износио  3,3 милијарде долара, а затим у 2014. години 13 милијарди долара. У принципу, Русија је други по величини извозник наоружања и војне опреме у свету", сумирао Михаел Ходаренок.
Прочитајте још:KРВАВА СЕТВА: Ево како МИ-24 сипа бомбе на положаје терориста (ВИДЕО)РУСКЕ ПРОЦЕНЕ: Како ће се завршити рат у Сирији?
Извор: russian.rt.com/за Правду превео Илија Вуксановић

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА