Најновије

ДАЧИЋ: Тадић нема право да гунђа иза ћошка, његова изјава о УНЕСКО је врхунац лицемерја

БЕОГРАД - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је вечерас да изјава Бориса Тадића о томе да препоруку Унеска о чланству Косова види као "пораз и последицу аматеризма Владе Србије", представља "врхунац политичког лицемерја".
Дачић (Фото: ЈуТјуб)

Дачић (Фото: ЈуТјуб)

Дачић је у саопштењу навео да је под Тадићевом влашћу Косово једнострано прогласило независност коју је, за његово време, признало 86 држава света. "На његов захтев Уједињене нације су пребациле дијалог са Приштином на ЕУ, а да о том Тадићевом захтеву није био обавештен чак ни Вук Јеремић. Под влашћу такве политичке величине, Међународни суд правде у Хагу дао је мишљење да је проглашење косовске независности у складу са међународним правом, а захтев за тражење тог мишљења иницирао је он," истакао је Дачић. Он је подсетио да се и мартовски мартовски погром на Косову и Метохији десио док је Тадић био министар одбране. Према Дачићевим речима, Тадић нема ни морално ни политичко право да "гунђа из ћошка о дипломатији и раду ове Владе", јер је за осам година, колико је водио Србију, показао све што зна и може. Дачић је рекао да разуме да "заборављени Тадић има доста слободног времена и да овим нарицањима тражи мало пажње", али Србија, како је додао, нема времена јер јој се жури да поправи све што је упропашћено у његово време. За разлику од њега, ова Влада Србије неће пропустити прилику и изневерити очекивања народа, закључио је Дачић. Председник Социјалдемократске странке Борис Тадић оценио је данас да је одлука Извршног савета Унеска пораз за Србију која је, како каже, морала да кроз Бриселски споразум обезбеди гаранције за безбедност српске културне и историјске баштине на Косову и Метохији. У саопштењу СДС Тадић истиче да, иако је Бриселски споразум у тренутку потписивања био политичка нужност и боље решење од замрзнутог конфликта, "нема оправдања за чињеницу да наша страна није испреговарала да се тим споразумом гарантује заштита српске културне баштине на КиМ". Тадић је подсетио на план у четири тачке који је он предлагао као решење за проблем Косова и тврди да је тај план подразумевао већу заштиту од Бриселског споразума.
Прочитајте још:
Председник СДС је рекао да се и у време његовог мандата Србија суочавала са сличним изазовима, али је "правовременом и успешном дипломатском активношћу успевала да избегне ситуацију у којој се данас налази". Према његовим речима очигледно је да је оваква ситуација директна последица пропуста владе. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА