Најновије

ЕКСКЛУЗИВНИ СНИМЦИ: Рат у тунелима под Дамаском (ВИДЕО)

ДАМАСК - Рат у Сирији променио је традиционалне представе о борби где сваки део фронта има своје специфичности и арени конфронтације. Дакле, у предграђу Дамаска, главна битка се не одвија на површини већ у лавиринту подземних тунела. 
Рат у тунелима под Дамаском (Фото: Принтскрин јутјуб)

Рат у тунелима под Дамаском (Фото: Принтскрин јутјуб)

На први поглед шема подземних тунела подсећа на руднике: на линији фронта у Џобару војници сиријске војске "наоружани" су лопатама и крамповима. Људи мењају једни друге на свака два сата, а некада се за цео дан помере само три метра. Занимљиво је то да су први тактику "тунела рата" почели да користе џихадисти Исламске државе и друге екстремистичке групе. У неким областима чак су и оставили своје алатке као што је мотор који је покретао платформу са бушилицом. Милитанати поткопавају позиције непријатеља и тако их урушавају. Војник сиријске војске Амер је био део групе коју су терористи у овом делу града одсекли од главних снага користећи подземне инсталације.  Током напада војник је био рањене, али је неким чудом успео да се евакуише. "Приликом обављања борбених задатака снајпериста терориста ме је погодио у раме. Успео сам некако да се извучем и да стигнем до наших положаја", каже Амер. Сиријски војници су усвојили методе терориста. Дакле, они су у опасним подручјима прешни на борбу под земљом и ископали су велику мрежу подземних тунела, а неке тунеле су освојили од терориста Исламске државе. "У свим нашим секторима постоји систем тунела које користимо за кретање између објеката, како нас непријатељ не би уочио и како не би било губитака", рекао је капетан сиријске војске Хасан. Сиријска војска често користе подземне инсталације како би диверзионе групе напале екстремисте.  Те групе су биле у стању да прокопају тунеле све до штабова терориста и тамо да поставе експлозив и тако обаве свој диверзиони задатак. Сви тунели су минирани али то није једини начин уништавања тунела терориста. Област је пуна мочвара, па се то користи како би се потопили тунели. Поље за снабдевање водом овде се користе као оружје тако што се цревима допрема вода која плави тунеле. Међутим, сиријска војска не користи против терориста само подземне методе борбе. Војници гради мостове између зграда и барикада, а неки мостови се налазе на висини од четири спрата. Тако су сиријске трупе упале у зграду на главној линији сукоба између владиних снага и јединица терориста. Сиријска војска против непријатеља користи све елемената - ватру, ваздух, воду и земљу.
Прочитајте још:ЕКСКЛУЗИВНИ СНИМЦИ ИЗ OПКОЉЕНОГ ГРАДА : У паклу Деир ез Зора (ВИДЕО/ФОТО)На страну Асада прешло племе о чијој суровости кружи легенда: Упознајте „Лавове источне провинције“ (ВИДЕО)
Извор: lifenews.ru/за Правду превео Илија Вуксановић    

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА