Најновије

ОБАМА: Правила глобалне трговине треба да пишу САД

Американци су успели да створе досад најшири и највећи антикинески савез. Трговински, али нипошто само трговински јер је у функцији писања и диктирања правила игре.
Барак Обама (Фото: Јутујб)

Барак Обама (Фото: Јутујб)

Реч је о потписивању (у Атланти) споразума о Транс-Пацифичком трговинском партнерству са 12 учесника, али без Кине. Уосталом, амерички председник Барак Обама на церемонији потписивања није крио: „Не можемо земљама попут Кине да дозволимо да диктира правила глобалне трговине. Ми треба да пишемо та правила!” Потписани споразум предвиђа формирање транс-пацифичке зоне слободне трговине, а Обама је фактички објавио: правила глобалне трговине и даље треба да пишу Сједињене Државе. Притом је подвукао: „С обзиром да 95 одсто наших потецијалних клијената живи изван граница САД – ми не можемо да дозволимо земљама попут Кине да пишу правила глобалне економије. Ми морамо писати та правила, отварајући нова тржишта за америчке производе и постављајући високе стандарде заштите запослених и за очување животне средине. Споразум који смо данас потписали – све то обезбеђује”. Обама је посебно указао да потписани споразум у земљама које је окупио укида преко 18.000 пореза на производе увезене из САД. Истовремено је изразио уверење да „потписи из Атланте” боље чувају радна места у САД боље него било шта у њиховој историји. Амерички крупни бизнис тражи да се текст споразума објави, али Обама одбија да то учини одмах, уз образложење да још није завршен „технички посао” на неким пратећим документима. Експерти истраживачког института East-West Centre Питер Петри, Мајкл Пламмер и Фан Жај, тврде да ће функционисаање Транс-Пацифичког трговинског партнерста до 2025-те бруто-производ 12 земаља учесница повећати за 285 милијарди долара, односно за 0,9 одсто. У новом „партнерству” су: САД, Канада, Мексикао, Перу, Чиле, Јапан, Малезија, Брунеј, Сингапур, Вијетнам, Аустралија и Нови Зеланд. Придружиће им се, готово сигурно, и Јужна Кореја. Ове земље заједно дају 40 одсто светске економије, на њих отпада и трећина светске трговине.
Прочитајте још:РУСИ „ТЕРОРИШУ“ ТЕРОРИСТЕ: Уништен штаб, командни пункт, 20 тенкова, комуникације…ДИРЕКТАН ПОГОДАК У ТЕНК: Исламисти безуспешно покушали да се сакрију у шуми (ВИДЕО)
Извор: fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА