Најновије

ПУЦАЈУ СИСТЕМИ: Шта се то дешава у Америци?

У покушају да се изборe са растућом инфлацијом, Федералне резерве су спровеле најбрже повећање каматних стопа од 1980-их, што је довело до нежељених последица са озбиљним последицама за банке.

Нагли раст повлачења средстава клијената из америчких банака довео је до тога да је између 5. и 12. јула повучено 78 милијарди долара са банковних рачуна, показују најновији економски подаци система Федералних резерви (ФРЕД).

Под истим околностима, „Банка Силиконске долине“ (СВБ) и „Сигнатур банка“ су у марту погођене огромним одливом готовине. Такође, „Прва републичка банка“ је, да би опстала, морала да тражи десетине милијарди долара од других банака.

Масовни одливи готовине уследили су након две недеље релативне стабилности, пошто су велике банке доделиле значајне износе трећим лицима да донесу нове депозите.
Колапс „Банке Силиконске долине“

На дан 1. марта, вредност „Банке Силиконске долине“ је била близу 17 милијарди долара, са око 200 милијарди долара у депозитима клијената. Њена клијентела, која се састоји углавном од фирми са предузетничким капиталом и компанија у које су инвестирале, дала је банци снажно упориште на профитабилном тржишту.

ОДЕ У ВАЗДУХ КОМАНДИ ЦЕНТАР! Руси гађали невероватно прецизно

Одлука банке да прода обвезнице изазвала је панику, што је резултирало наглим повлачењем 40 милијарди долара и наглим падом акција банке.

Ово је навело регулаторе да интервенишу и преузму контролу.
Још 2008. године глобални финансијски систем се суочио са сличном разорном кризом изазваном падом тржишта некретнина у САД. Овог пута, повећање каматних стопа Фед-а поново је довело у озбиљну опасност амерички финансијски систем.
„С обзиром на то да је Фед предузео најагресивније монетарно пооштравање у последњих 40 година, чинило се да је питање времена када ће се нешто покварити“, кажу аналитичари Макари Секјуритис.
Последице масовног егзодуса готовине

Конкуренција на тржишту новца врши притисак на банке да појачају своју игру.

Џејми Дајмон, извршни директор компаније ЈП Морган Чејс, недавно је упозорио акционаре на важност испуњавања захтева за вишим каматним стопама у банкарском сектору и избегавања већег губитка депозита.

„У већини нашег пословања постоји веома мала моћ одређивања цена, а бета коефицијенти ће расти“, рекао је он.
Банка федералних резерви известила је да су током 2022. године из банкарског система повучени депозити у вредности од 742 милијарде долара, остављајући америчким банкама укупну суму депозита од 17,28 билиона долара.

НАЈВЉУЈУ СЕ ВЕЛИКЕ ИЗДАЈЕ! Руска јавност упозорава Путина на нож у леђа који се спрема

Извор:Спутникпортал.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА