Најновије

ПАКЛЕНИ ПЛАН ТЕРОРИСТА: Пресећи коридоре, поделити Асадову територију на три дела (МАПА)

ДАМАСК - Офанзивне операције које спроводи Исламска држава имају циљ да пресеку територију коју контролише Сиријска арапска армија на три дела. Исламисти покушавају да прекину коридор Хама-Алепо и Дамаск-Хомс.
Жутим кругом је обележено место офанзиве СА (Фото: Tвитер)

Жутим кругом је обележено место офанзиве СА (Фото: Tвитер)

Предходних дана Исламска држава, у кординираном нападу са терористичком организацијом ал-Нусра, у више наврата је успела да прекине пут Хама-Алепо и тако заустави снабдевање Сиријске арапске армије код Алепа. Офанизива САА била је прекинута на неколико дана док снабдевање није обновљено, а тек од јуче САА је поново кренула у напредовање. Више о фронту код Алепа, мапама напредовања и снимцима борби, можете прочитати ОВДЕ. Исламисти су јуче успели да ставе под пуну контролу насеље Махин и тако дођу на десетак километара од аутопута М5 који повезује Дамаск са остатком територије коју контролише САА. Након пада Махина ширина територије у овом делу аутопута М5 коју контролише САА сведена је на свега 20 километара. Са друге стране пута, уз либанску границу, налази се такође територија (енклава) коју контролише Исламска држава. Прекид овог пута значио би да престоница Сирије неће имати никакву копнену везу са медитеранском обалом. Борци Исламске државе сада нападају град Садад који их дели од аутопута М5. Сам прекид копнених веза не би нужно значио катастрофу за САА али би свакако отежао војне операције као што је то био случај код Алепа. Сама комуникација морала би да се врши ваздушним путем шта за Сиријце не би било ништа чудно јер се град Деир ез-Зор и његових 200.000 војника налази у потпуном окружењу терориста већ годину дана. Једина веза са Дамаском је војни аеродром преко кога им стижу залихе. Више о Деир ез- Зору, која су руски медији прозвали "сиријски Лењинград" и његовим браниоцима можете прочитати ОВДЕ.
Прочитајте још:ВОЂА АЛ-КАИДЕ ПОЗИВА: Муслимани свих земаља уједините се против Руса и Американаца! (ВИДЕО)ХРВАТСКИ МЕДИЈИ: Српска војска на Путинов погон – ноћна мора за НАТО и Хрватску!
Извор: Правда    

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА