Најновије

ДА ЛИ ЋЕ И ОВО ПРОЋИ: Србија обавезна да озакони геј бракове!

БEOГРAД - Пресуда Eвропског суда за људска права у коjоj се први пут захтева од државе чланице Савета Eвропе да правно регулише заjедницу особа истог пола постала jе коначна 21. октобра, а обавезуjућа jе и за Србиjу, сматра невладина организациjа "Civil Rights Defenders" за Западни Балкан.
Геј застава (Фото: Pixabay)

Геј застава (Фото: Pixabay)

Програмски директор за Западни Балкан те организациjе за Западни Балкан Горан Mилетић обjашњава да та као и свака пресуда Eвропског суда за људска права, "представља обавезу за све државе чланице, укључуjући и Србиjу". Mилетић jе рекао Танјугу и да не очекуjе да ће у Србиjи пред матичара стати велики броj оних коjи тренутно неформално живе у истополним браковима. "Има парова коjи тако живе више од две децениjе, раде, имаjу станове ..., али не очекуjемо да ће велики броj њих, због проблема коjе могу да имаjу и на улици и на радном месту одлучити да стану пред матичара", рекао jе он. Према његовим речимна, интерсовање за склапање истополних бракова сигурно неће бити велико посебно у мањим местима. Eвропски суд jе разматрао случаj три геj пара из Италиjе коjи су од 2008. године покушавали да региструjу своjе заjеднице живота у Италиjи. Њихови захтеви су увек одбиjани, иако у неким од италиjанских општина постоjи могућност симболичне регистрациjе оваквих заjедница. Eвропски суд jе закључио да то ниjе довољно "и да Италиjа мора да правно регулише заjеднице живота особа истог пола, без обзира да ли ће то учинити у форми регистрованих партнерстава, цивилних униjа или било ком другом облику коjи сматра прикладним". У пресуди, Eвропски суд jе подржао став Уставног суда Италиjе коjи jе закључио да "Парламент мора правно регулисати заjеднице живота коjе де факто постоjе". Истовремено, суд jе као и у неким раниjим пресудама закључио да постоjи раскорак између друштвене реалности и закона и да легализациjа ових заjедница не би ни на коjи начин представљала оптерећење за Италиjу. "Напротив, према схватању суда, легализациjа истополних заjедница би била решење за важно друштвено питање", наводи се у саопштењу. Иако Eвропски суд ниjе утврдио да jе подносиоцима представке прекршено право на брак, он jе закључио да jе право на приватност повређено због непостоjања закона коjим би се регулисале заjеднице живота особа истог пола. Устав Србиjе у члану 18. предвиђа да се људска и мањинска права непосредно примењуjу и тумаче “сагласно важећим међународним стандардима људских и мањинских права, као и пракси међународних институциjа коjе надзиру њихово спровођење.”
Прочитајте још:Патријарх Иринеј: Косово ћемо вратити или милом или силом!ДА ЛИ КРЕЋЕ „ВОЈВОДИНА“: Мађарски Јобик хоће хаос у Србији
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА