Најновије

ЈАЧИ ОД ЕНГЛЕСКОГ: Овај језик ће бити глобално најпопуларнији!

ЛОНДОН - Већ деценијама, енглески језик је доминантан у односу на све друге светске језике. Данас се у свету говори око 7000 језика, али је приметан снажан тренд одумирања великог броја истих. Са друге стране, прогнозе су да ће енглески језик изгубити позицију најпопуларнијег језика и то најдаље до 2115. године, објавио је "Discovery Channel Network".
Откуцало енглеском! (Фото: Pixabay)

Откуцало енглеском! (Фото: Pixabay)

Тренутно четвртина становништва зна да комуницира на енглеском језику на одређеном нивоу. Енглески се говори званично у 30 земаља широм света, односно, преко 500 милиона људи говори енглески као званични или матерњи језик. Међутим, наука све чешће говори да ће ствари доста да се промене већ до половине овог века. Велики број стручњака се руководи прогнозом да ће енглески са позиције најпопуларнијег светског језика свргнути француски језик. Данас француски језик говори као матерњи 220 милиона људи, а сматра се да ће до 2050. године овај број бити увећан за више од три пута, односно, да ће до 2050. године француски језик говорити као матерњи 750 милиона људи. Очекује се да француски језик превлада и над кинеским и над енглеским језиком. Оно због чега ова прогноза има снажно утемељење је факт да велики број афричких нација говори француски језик. Снажан економски развој афричког континента указује и на снажан раст популације, што је још један снажан елемент у корист теорије о француском као будућем најдоминантнијем језику на свету, наводи "Discovery Channel Network". Језици који ће такође готово сигурно имати изражен раст у смислу популарности су кинески и индијски. У случају кинеског и индијског језика главни фактор је бројност популације, те се због тога сматра да ће аутоматски и популарност ових језика бити у порасту. У Кини живи 1.3 милијарде људи, а у Индији 1.2 милијарде.
Прочитајте још:ОЛАДИО СПОНЗОРУШУ: Без успеха је мувао девојке на улици, а онда је сео у ламборџини… (ВИДЕО)Отети возач и службеник српске амбасаде у Либији!
Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА