Најновије

Ово је лажна "здрава храна" на коју беспотребно бацамо новац!

Било да желите да будете што здравији или се решите неколико килограма вишка, велика је шанса да ћете проучити шта се од здравих намирница нуди на тржишту и да ћете увести промене у исхрани.
Да ли је здрава храна здрава? (Фото: pixabay.com)

Да ли је здрава храна здрава? (Фото: pixabay.com)

Међутим, није све у понуди толико паметно конзумирати као што мислите – без обзира на то што се продају у радњама здраве хране, поједине намирнице не само да неће побољшати ваше здравље него га током времена могу и погоршати. Ево о којој храни би двапут требало да размислите пре него што је убаците у исхрану:

Пахуљице, корнфлекс и енергетске плочице

Иако делују као ултимативна здрава храна, често су препуне шећера, тврди нутрициониста Џени Миремади, која додаје да су богате калоријама. Такође садрже много масти ако су им додати орашасти плодови, семење и уља, иако је реч о здравим мастима. Ако желите здравији обок, бирајте пахуљице без додатог шећера и хидрогенизованих уља, односно оне које су богате биљним влакнима.

Интегрални крекери и кекс

Упркос томе што је у питању цело зрно житарица, интегрални крекери и кекс су и даље - крекери и кекс, па носе минималну корист у поређењу с другим врстама намирница које садрже мање масноћа и којима није додат шећер. Исто тако и даље могу да подигну ниво шећера у крви као и сва друга, обично јефтинија, храна.

Посна смрзнута јела и готове салате

Ово може делује сјајно ако покушавате да смршате, али мале готове замрзнуте порције наводно здраве хране, препуне су вештачких додатака, који ограничавају корист коју бисте добили да једноставно поједете већу порцију свеже хране. Многи нутриционисти овако припремљену храну и не сматрају правом храном, па кажу да би је јели само у случају апокалипсе, додавши да само зато што на нечему пише да не садржи глутен, органско је или има мало масти, не значи и да је здраво.

Дијетална газирана пића

Колико год често ово понављали, опет вреди нагласити: дијетални газирани напитак није нимало здравији од стандрадног газираног напитка, пуног шећера. Дугорочно гледано, вештачки заслађивачи неће нимало помоћи вашем струку ни здрављу. Штавише, истраживања су показала да гојазни људи чешће пију дијетална пића - управо због тога што су дијетална, попију их више него што би попили обичног газираног пића, или поједу више хране уз њих.
Прочитајте још:ЈАБУКА: Чува и срце и мозакПопијте чај од банане и цимета сат времена пре спавања. Бићете одушевљени ефектом!НАУЧНИ ИНСТИТУТ ТВРДИ: Воће које свако има у кући убија ћелије рака
Извор: Express.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА