Најновије

ОН ЋЕ ДОКРАЈЧИТИ ИСЛАМИСТЕ: Ово је најмоћнији човек Блиског Истока и предводи Револуционарну гарду Ирана

ТЕХЕРАН - Касим Сулејмани стекао је у службама иранске армије статус легенде. Током рата са Садамом Хусеином постао је херој а током последњих година као вођа јединица Кудс помогао је Башару Асаду да преокрене ток сиријског конфликта. Сада има нови задатак – поразити исламисте у Ираку.
Касим Сулејмани (Фото: АБНА)

Касим Сулејмани (Фото: АБНА)

Све донедавно о њему се није много знало а његову фотографију било је скоро немогуће наћи. "Сулејмани је најутицајнији човек на Блиском истоку о коме нико никада није ништа чуо", изјавио је пре неколико година бивши сарадник ЦИА Џон Магире. Данас је код куће звезда. Иранска телевизија о њему емитује документарне филмове а његово лице се појављује на насловним страницама новина. "Дошло је време да генерал Сулејмани изађе из сенке и побере плодове свог дугогодишњег рада на челу елитних јединица Кудс", пише БиБиСи. Према до сада непотврђеним информацијама Сулејмани, заједно са члановима Револуционарне гарде, боравио је извесно време у Багдаду. Пред собом није имао лагани задатак. Треба зауставити брзо наступајуће борце Исламске државе. За ирачку владу његова помоћ биће важнија него затражена подршка Запада.

Револуционарна гарда

Револуционарна гарда постоји у Ирану од 1979. и организационо је ван армије. Основао ју је ајатолах Хомеини да би ојачао своју моћ над земљом. У њој служи око 125.000 људи, под њу спада и авијација и морнарица са подморницама и ховеркрафтима. Револуционарна гарда посебно контролише унутрашњу безбедност државе, а у њеној надлежности је и производња ракета. Сулејмани је за десетине година у служби иранских ајатолаха остварио статус лукавог стратега чији утицај далеко превазилази позиције обичних генерала. Прве успехе остварио је одмах по своме уласку у Револуционарну гарду 1979. године непосредно након исламске револуције. Иако није прошао скоро никакву обуку помагао је као редовни гардиста у рушењу отпора Курда на северозападу Ирана. Крајем септембра 1980, када је ирачка војска напала Иран, Сулејмани је имао чин поручника. Током рата који је трајао осам година био је на линији јужног фронта где је командовао 44. дивизијом. Тада се још убрајао у двадесетогодишњаке. После рата многи војници су га прогласили ратним херојем.

Борба против дрога и пропуштена помоћ САД-а

Током деведесетих година скупљао је даља искуства као командант Револуционарне гарде у региону Керман на југу земље где је заслужио статус и углед борца против трговине опијумом који је ишао према Турској и Европи. За време студентских немира 1999. Сулејмани је био потписник писма 24 високо постављених чланова Револуционарне гарде. Писмо је било адресирано тадашњем председнику Мохамеду Хатамију. Чланови гарде су изложили јасан став – наше стрпљење је на измаку. Хатами је добио ултиматум: или ће реаговати полицијом или ће немире угушити армија. Врхунац каријере је дошао тек касније. На почетку 1998. године Сулејмани је био именован командантом елитних јединица Кудс које спадају под Револуционарну гарду. Јединице, којих се сви боје, дејствују у посебним приликама, а неретко изводе и операције у иностранству. Три године касније догодило се нешто што се до тада није могло ни претпоставити. Американци су после 11. септембра одлучили да упадну у Авганистан и успоставили су контакте са 'непријатељским' Ираном. Шиитски режим у Техерану и Вашингтон спојио је заједнички непријатељ: радикални ислам сунитских Талибана. Иранци су под вођством Сулејманија помогли Пентагону у одређивању циљева за бомбардовање а Американци су захваљујући њима ухватили неколико високих представника ал-Каиде. Плодна сарадња се, међутим, после неколико месеци изненада завршила. Тадашњи амерички председник Џорџ Буш уврстио је Иран у "осовину зла" а пет година касније Американци су Сулејманија ставили на листу терориста.

Мирни тактичар са политичким утицајем

Код куће је утицај Сулејманија растао. Године 2011. ајатолах Хаменеи га је именовао генералом. Врховног вођу Ирана наводно спаја са Сулејманијем велико пријатељство. Хаменеи је својевремено вођу јединица Кудс означио за "живог мученика револуције". Сулејмани му то пријатељство узвраћа а дугогодишњи је представник тврде линије у непрегледном лавиринту иранског теократског режима. Човек, чије војничке способности уважавају и његови противници је, како кажу његови сарадници, увек миран а само изузетно повиси глас. "У просторији може бити десет људи али кад дође Сулејмани не седа са њима. Седне на другу страну просторије, сам и тих. Не говори и ништа не коментарише. Напросто само седи и слуша", рекао је репортеру Њујоркера један од бивших високо постављених иранских политичара. Бивши руководилац израелског Мосада Меир Даган сматра да Сулејмани има у иранској политици изузетну позицију. "Има везе у сваком делу (политичког) система. Политички је паметан. Има односе са сваким", тврди Даган.

Велика победа у Сирији

Свој утицај, преглед и војно искуство Сулејмани је искористио за време грађанског рата у Сирији. Не тако давно армија сиријског председника Башара Асада била је у тешкој дефанзиви а сунити су држали кључне градове. Иран је међутим прихватио молбу свог дугогодишњег савезника и послао у Сирују своје војнике. Они су се борили за Асада али под директном командом Сулејманија. Искусни војсковођа је искористио и своје блиске везе са руководством Хезболаха који је под надзором Сулејманија крајем 90их година формирао своју милицију. Либански шиитски покрет послао је у помоћ Асаду хиљаде својих бораца. Ситуација на фронту је почела полако али сигурно да се преокреће. Вероватно највећу победу остварила је владина војска и Хезболах приликом борбе за место Кусајр близу либанске границе. Сулејмани је пред одлучујућом борбом позвао вођу Хезболаха Хасана Насралаха и затражио слање додатних две хиљаде бораца. Овај је то прихватио а резултат је био потпуни пораз неприатеља. Сулејмани сада у Ираку стоји пред сличном ситуацијом. Треба да заустави надируће исламисте, слично као у Сирији са подршком добровољаца. Према информацијама БиБиСија, иранска Револуционарна гарда већ помаже у регрутацији шиитских бораца који треба да се боре заједно са армијским снагама. Армијски стручњаци напомињу да Сулејмани за собом има само успехе. Ситуација у Ирану би, тако, могла наредних дана да се окрене у корист владине војске.

Јединице Кудс

Јединице Кудс су тајни део Иранске револуционарне гарде одговоран за операције у иностранству укључујући и сакупљање обавештајних материјала, подршку превратима, обучавање иностраних устаничких снага и атентате. Процењује се да ове јединице имају око 15 хиљада војника и оперативаца. Јединице Кудс су директно одговорне врховном вођи Ирана, ајатолаху Хеменеиу.
Прочитајте још:
Извор: intermagazin.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА