Најновије

ЛЕ ПЕНОВА "ЕКСПЛОДИРАЛА" К'О АТОМСКА БОМБА: Због атомских бомби!

Лидерка француске деснице Марин Ле Пен изјаснила се у четвртак против "европеизације" француског нуклеарног оружја, тврдећи да ниједан комесар ЕУ никада неће имати демократски легитимитет да одлучује о нуклеарним ударима.
Марин Ле Пен

Марин Ле Пен

Надгледање нуклеарног напада је "неодвојиво од државног (демократског) легитимитета", написала је Ле Пенова у ауторском тексту за "Фигаро", критикујући недавне сугестије председника Емануела Макрона да би Француска могла поделити старатељство над својим нуклеарним арсеналом са својим европским комшијама, преноси "Еурактив".

Ле Пенова, чија се странка Национално окупљање налази далеко испред својих супарника на предстојећим ЕУ изборима са 32 одсто подршке, у више наврата је тврдила да ће се противити стварању "одбрамбеног синдиката".

Национално окупљање се такође противи укидању обавезе једногласја у усвајању спољнополитичким и безбедносним одлукама блока и увођењу гласања са квалификованом већином.

Дељење надлежности над француским нуклеарним оружјем са другим чланицама ЕУ "још више би ослабило нашу демократију, којој је већ одузета већина прерогатива у корист неизабраних наднационалних тела", сматра она.

Такође, одбацила је идеју о стварању посебног места за комесара ЕУ за одбрану, а што је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен предложила у фебруару.

Комесар не би имао демократски легитимитет да одлучује о потенцијалним нуклеарним нападима и управљању ефикасном стратегијом одвраћања, додала је француска политичарка.

"Ко би одлучивао да ли одговор (на потенцијалну претњу) треба да буде конвенционални или нуклеарни", запитала се Ле Пенова.

На крају, свака "европеизација" нуклеарних снага довела би до недостатка ефективних способности за доношење одлука и не би успела да одржи ниво двосмислености неопходан за такво оружје.

Према Ле Пеновој, нуклеарно одвраћање мора остати искључиво домен Француске, јер би све остало представљало "издају" француског устава.

"Као да је, три године пре краја свог мандата, (Макрон) морао да сруши последње преостале стубове наше националне независности", рекла је она.

Прочитајте ОВДЕ шта је Си Ђинпинг рекао о Кустурици, Ђоковићу и Јокићу

Извор: РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА