Најновије

ДОЛАЗИ ЗИМА: Ојачајте имунитет!

Не морате да једете два килограма поморанџи и лимуна дневно да бисте се сачували од инфекција и вируса који су уобичајени за ово доба године. У организму постоји природни штит од спољних утицаја, имуни систем, који сасвим добро обавља задатак ако му, нашим навикама и понашањем, то не отежавамо.
Воће и поврће (Фото: pixabay.com)

Воће и поврће (Фото: pixabay.com)

Да би имунитет нормално функционисао треба му довољно квалитетног одмора, здрава и умерена исхрана и барем пола сата шетње дневно. Нећете погрешити ако по лепом и сунчаном времену у природи проведете и више, јер је витамин Д који се тако обезбеђује важан заштитник здравља. - Правилно распоређени оброци и избор намирница значајно утичу на имуни систем - каже др Бранка Лазић, начелник Службе опште медицине Дома здравља "Стари град". - Свеже сезонско воће и поврће, интегралне житарице, посно месо и риба обезбеђују довољну количину нутријената, витамина и минерала. Савремени начин живота са дугим радним временом, и често само једним куваним оброком, некада не омогућавају да се дневне потребе задовоље, и тада треба узети додатке исхране - суплементе. Довољно витамина Ц обезбедићете узимањем поморанџи, мандарина, брусница, кивија, јабука, грашка, кеља или парадајза. Значајно је и гвожђе кога има у сушеном воћу, црвеном месу, зеленом поврћу, цвекли, купиновом вину. Ако се узима у таблетама, треба га пити са витамином Ц, јер са тако боље ресорбује. - Од минерала за имунитет су веома важни селен и цинк - истиче др Лазић. - Први штити организам од деловања слободних радикала и смањује токсичност одређених супстанци, а у довољним количинама се налази у месу, махунаркама и плодовима мора. Цинк јача имунитет а има га у пшеничним клицама, семенкама бундеве, сусаму и сунцокрету, орасима, лешницима, бадемима. Витамин Е је снажан антиоксиданс јер спречава нестабилне молекуле да оштећују ћелије, а садрже га биљна уља, интегрални пиринач и орашасто воће. У исхрану треба уврстити и мед због матичног млеча који има антимикробна својства и природни је биостимуланс имунитета. Имунитет јачају и пробиотици који се налазе у јогурту и другим ферментисаним млечним напицима. - Бели лук може да се користи као превентива, али и у лечењу грипа и прехлада због присуства алицина који има антимикробна својства - саветује др Лазић. - Сос од рена помаже код зачепљеног носа и тегоба са синусима. Пилећа супа са поврћем умањује тегобе изазване прехладом и грипом. У народној медицини се против прехладе препоручује и кувано вино са шећером и бибером. Осим позитивних дејстава, неке намирнице могу да имају и негативан утицај на имунитет. То су пре свега шећери, масноће и храна која има превише калорија. Млеко и млечне производе треба избегавати у случају грипа и бронхитиса, јер подстичу појачано стварање слузи, што отежава дисање и искашљавање. Снага организма се види на коси Негативан утицај на природан штит од болести имају стрес, прехладе, нездрава животна средина, пушење, алкохол, хируршке интервенције, трауме, изгладњивање, недовољно сна, превише интелектуалног и физичког рада, претерано излагање сунцу и врућини. И недостатак витамина може да доведе до пада имунитета што се види "на први поглед" - коса је без сјаја и са испуцалим крајевима, нокти су слаби и крти, а кожа проблематична или сува.
Прочитајте још:Саобраћајац је зауставио овај аутомобил, а онда се запрепастио!ИЗАЗИВА РАК: Да ли треба да престанемо да пијемо кафу?
Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА